11/03/2012

Äppel päppel...

I söndags var jag hemma hos B&B för en kopp te, massa prat och äppelplock. Eftersom det varit frost ett par nätter visade det sig att äpplena redan var nerplockade, så min arbetsinsats bestod i att skyffla så mycket äpplen jag orkade bära ner i två plastpåsar! Ganska värt det arbetet om ni frågar mig...

Nu har jag med andra ord en ruskig massa äpplen att göra av med - och något av det bästa jag vet är att fylla frysen med hemkokat äpplemos! Skala, kärna ur, hacka... med en finfin podcast i öronen är det rena nöjet (utom att jag nästan får blåsor i händerna av den eländes skalaren!)!

Äpplemos på Plommonvis
ett gäng fina svenska äpplen
vatten
(det är jättesvårt att ge direktiv för hur mycket vatten det ska vara. Mina Ingrid Marie tappade nästan inget vatten alls, så jag fick ha i en 2-3 dl... men börja med 1 dl vatten/kg äpplen och se hur det blir! Verkar det bränna fast i botten, slå på lite mer vatten!)

Skala, kärna ur och hacka äpplena i ganska små bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet, koka upp och låt äpplena sjuda under lock i 20-40 minuter. Är moset för löst, så fortsätt koka utan lock tills den får den konsistensen du vill ha!

Nej, jag har inget socker i mitt äpplemos - så jag fryser in det i lagom stora förpackningar för att det ska hålla sig så länge jag vill! Annars tippar jag på att den håller sig runt en vecka i kylskåp.

2 kommentarer:

  1. Jag har inte gjort något äppelmos i år. Förstå lyckan när jag fick en stor burk av farmor idag. Den ska jag hålla hårt i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, det tror jag det! Ät den med andakt! :)

      Radera