7/20/2013

Finhäng, fisk och fläder .

I onsdags lyckades jag med konststycket att ha en halvdag på jobbet, stillsamt lägenhetspysslande, handla i lugn och ro och ha middag med finhäng med C&T och Katten där vi provade två vill-testa-recept. När vi hade ätit varmrätten plockade jag&C med oss efterrätten och de två ovetande killarna ut till bilen och åkte under hemlighetsfull tystnad till Stensjön och så åt vi flädermousse med jordgubbspuré medans solen kittlade oss på näsan.


Vissa dagar är faktiskt bättre än andra.
På samma sätt är vissa recept bättre än andra. Det här är ett av de godaste fiskrecepten jag lagat! (recept och inspiration kommer från Tant Gul)

Vitling fylld med kryddröra och mozzarella
ca 1 kg vitlingfiléer
salt

1 gul lök
4 klyftor vitlök
3-4 msk kapris (gärna färsk)
1 kruka färsk persilja
1/3 kruka färsk timjan
olivolja att steka i
4 msk mald sötmandel
salt
nymalen svartpeppar
kajennpeppar efter smak
3 påsar mozzarella

Sås:
4 dl tjockyoghurt
skal av två citroner
2/3 kruka färsk persilja
1/4-1/3 kruka färsk oregano
svartpeppar efter smak
(eventuellt citronjuice)

Se till att fiskfiléerna hinner tina i god tid, om du använder fryst fisk. Torka av filéerna lätt med hushållspapper om de är blöta.

Finhacka lök, vitlöksklyftor, kapris, persilja och timjan. Fräs lökarna mjuka i olja utan att den får färg. Rör ner mald mandel och fräs och rör en stund till. Ta stekpannan från spisen,  ha i den hackade persiljan, timjanen och kapris. Smaka av med salt, svartpeppar och kajennpeppar.

Skär mozzarellan i skivor. Salta&peppra fiskfiléerna. Fördela kryddröran rättvist över ena hälften av fiskskivorna, täck med ostskivor  och vik över den andra hälften. Fäst ihop paketen med tandpetare i framkanten.

Stek fisken i smör i stekpanna, ca 5-8 minuter på varje sida.
Under tiden fisken fräser på gör du såsen - riv citronskalet och hacka persilja och oregano. Blanda med tjockyoghurt och smaka av med svartpeppar och eventuellt citronsaft. Såsen ska vara syrlig, men inte sur (tänk på att du har kapris i fisken). Vi serverade hela kalaset med blomkålsmos - till nästa gång ska vi ha lite piffigt grönt på tallriken också!


4 kommentarer:

  1. Härlig dag minst sagt! Det där låter ju som ett fiskrecept jag måste prova. Frågan är bara om det går att få tag på vitling här på våran kustsida.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att det måste vara vitling specifikt! Tant Gul hade rödtunga och jag tror även att alla former av spätta eller skädda också går bra. Bara så det finns fisk nog att vika över så det blir ett paket av det blir nog bra! :)

      Radera