11/06/2013

Husgudinnan Lotta Lundgren.

 
Mormor är som ni vet en av mina husgudinnor. En annan är Lotta Lundgren. Jag fick hennes fabulöst underbara kokbok "Om jag vore din hemmafru" i födelsedagspresent för ett par år sedan, förmodligen för att min familj och släkt tröttnade på att jag mer ofta än sällan hade högläsning från Lottas dåvarande blogg. Under läsningen brukade jag skratta så mycket att det knappt hördes vad jag sa och sen blev jag lite småtjurig när åhöraren inte var lika till sig i trasorna av förtjusning som jag (med facit i hand KAN det ju vara lite knepigt att bli väldigt entusiastisk över något som man inte hört 75%av...).

Hur som helst.
Kokboken har jag använt som nattlektyr. Och badlektyr. Och läsa-vid-matbordet-lektyr. Och... vid närmre eftertanke har jag nog svårt att komma på tillfällen då jag inte läst den boken. Förra måndagen slog jag på stort, bjöd hem föräldrarna och Katten Jansson och bjöd på en otroligt god lammgryta ur ovan nämnda bok. För en gångs skull lät även jag maten tysta munnen - ingen högläsning innan maten, med andra ord!


Cassoluet på lamm med söta kryddor
(receptet är rakt av från ovan nämnda kokbok - för den intresserade fanns det redan utlagt på nätet. Jag har gjort precis enligt receptet, minus de vita bönorna.)

2 tetror stora vita bönor
2 1/2 kg lammbog eller –lägg i bitar
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1/2 msk paprikapulver
2 kuvert (1 g) saffran
3 kryddnejlikor
1 msk spiskummin
1 tsk kardemumma, hela frön
1 tsk salt
1 msk socker
1 flaska vitt vin (kan ersättas med vatten. Gör inte det!)
1 burk körsbärstomater
1/2 msk harissa
2 kanelstänger
1 apelsin, ekologisk
4 råa merguez eller annan smakstark korv

Putsa köttet ordentligt och bryn i lite olja runt om. Ställ åt sidan.

Hacka löken fint, vitlöken finare och fräs i olivolja i en stor gryta. Stöt i en mortel paprikapulver, saffran, nejlikor, spiskummin och kardemumma, tillsammans med salt och socker tills allt blivit ett fint pulver.

Tillsätt kryddorna till lökfräset och låt steka med en minut innan du tillsätter tomat, kanelstänger, harissan, köttet och så mycket vitt vin (och/eller vatten) som krävs för att köttet ska bli helt täckt.

Använd potatisskalare och skala av zesten i en enda lång remsa (om du liksom inte jag lyckas med det konsstycket kan jag berätta att maten blir god ändå). Lägg överst – den ska upp innan servering. Låt grytan puttra på låg värme och under lock, ca 2 timmar. Smaka av med salt och peppar, tillsätt avspolade bönor och korven skuren i bitar. Sjud ytterligare 5 minuter, ta bort apelsinskalet och servera - jag kan gå i god för att både blomkålsris och bröd passar finfint till!

4 kommentarer:

  1. Jag älskar också henne och hennes kokbok. Den är helt fantastiskt härlig att bläddra och läsa i!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Den har varit kvällslektyr många, många gånger! :)

      Radera
  2. Haha, jo, tack, jag känner igen det där när andra inte är lika till sig i trasorna som en själv över alla fantastiska recept! Lamm är mitt favokött och det här ser vansinnigt got ut! Ps. Hoppas allt är bra med dig, när kommer du till Sthlm?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så många gånger jag diskuterat "...men... varför gillar inte folk mat lika mycket som jag?!". Helt obegripligt... ;P

      Allt är bra med mig! Åh du, jag kikade på tillfälle till Sthlmshelg alldeles nyss. Jag måste få reda på lite saker om jobb först, går det bra kommer jag som ett skott! :)

      Radera