3/09/2015

Inget att vara butter över!

Förra veckan drabbades vi av motsvarigheten till VAB-vågen på jobbet och hade den senare hälften av veckan mer än 50% av personalen liggande hemma sjuka - utan möjlighet till att få in extra vikarier. Det var några rent ut sagt sketjobbiga dagar, men med några guldkorn i form av en stund soligt väder, mina alltid lika mysiga och fina kollegor (ja, de två som var friska...) och det faktum att jag fick ta över fredagens aktivitet som var... bakning. För mig är det en stressänkare utan dess like att få stöka runt med mjöl och jäst och socker, så även om jag var mer än lovligt trött när arbetsdagen väl var slut, så var jag på anmärkningsvärt gott humör!


Dessutom... vem kan vara sur när det vankas butterkaka till fredagsfika?

Butterkaka, 1 rund form
Det här behövs:
20 g jäst
50 g smör
2 dl mjölk
1/2 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk kardemummakärnor
knappt 6 dl vetemjöl
ägg till pensling

vaniljkräm:
3 dl mjölk
7-8 msk marsánpulver

mandelfyllning:
100 g mandelmassa
75 g smör, rumsvarmt
1/2 tsk kardemummakärnor
1 msk ljus sirap

glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk vatten

Smält smöret och blanda med den kalla mjölken. Smula jästen i en bunke och rör ut med smörmjölken. Stöt kardemumman. Ha i socker, kardemumma, salt, vetemjöl och kör i assistent/knåda tills du fått en smidig deg. Täck över och låt degen jäsa ca 45 minuter. Blanda ihop ingredienserna till vaniljkrämen (eller gör egen, om du vill) och ställ i kylen så länge. Lägg fram smöret till mandelfyllningen så det hinner bli rumstempererat.

När degen jäst klart, gör mandelfyllningen. Stöt kardemumman, riv mandelmassan och blanda med smör och sirap. Stjälp upp degen på en aningens mjölad yta och kavla ut den som om du skulle göra vanliga kanelbullar (ca 20x40 rektangel). Bred mandelfyllningen över och rulla ihop som en rulltårta. Smörj en rund form (gärna med löstagbar kant). Skär kanelbullebitar (ca 5 cm breda) och placera med snittytan uppåt i formen. Täck över och låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.


När bullarna jäst klart, pensla dem med uppvispat ägg och klicka ut vaniljkrämen ovanpå. Grädda i 35 minuter. Låt kakan svalna, rör ihop glasyren och ringla över kakan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar