8/30/2015

Ugnsbakade auberginer med lammfärs, bönor och kanel.


Vissa grönsaker är väldigt tjusiga, men otroligt tråkiga om de inte får rätt smakkompisar att hänga med. Aubergine är en sån. För ett par veckor sen åkte det in ett par såna i matlådeverkstaden, fick sällskap av oregano, lammfärs och kanel och de blev bundis som aldrig förr! Numera är de bundis med min mage sen länge, så goda som de blev stod de sig knappt veckan ut hemma i kylen!
   

Ugnsbakade auberginer med lammfärs, bönor och kanel
2 auberginer
1 gul lök
1-2 klyftor vitlök
250 g lammfärs
1/2 burk stora vita bönor (eller motsvarande mängd hemkokta)
1-2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kanel
2 tsk soja
2 tsk oregano
4-5 msk crème fraiche
1/2-1 dl smakrik ost, fint riven
olivolja

till servering:
bulgur/couscous/ris
mango chutney

Sätt ugnen på 225 grader. Dela auberginerna på längden och skåra fruktköttet. Pensla med olivolja, krydda med salt, peppar och oregano. Ugnsbaka halvorna i ca 30-40 min, tills auberginerna är riktigt mjuka. Ta ut och låt svalna såpass att du kan gröpa ur fruktköttet. Hacka fruktköttet fint, låt svalna medan du förbereder köttfärsen.

Hacka gul lök och vitlök fint. Häll av de vita bönorna och mosa hälften grovt med en gaffel. Blanda ihop köttfärs, bönor, lök, vitlök, hackat auberginekött, soja, salt, svartpeppar, kanel och soja. Fördela i aubergineskalen. Blanda ihop crème fraiche och riven ost. Bred ut ovanpå köttfärsen. Grädda i ugnen ca 20-30 min, täck över med folie om de får för mycket färg. Servera med bulgur/couscous och gärna mango chutney.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar