1/08/2016

Saffransbullar med smööööör.

Nu när vi ändå är igång och pratar om mitt födelsedagskalas, så kan jag lika gärna bjuda på en annan av godingarna som jag bakade då. Eftersom jag aldrig kan få nog av saffran (trots att december är den mest saffransstinna månaden på året) så stod det även en överfull plåt med saffransbullar framdukade på kalaskvällen. Men, inte vilka saffransbullar som helst, utan saffransbullar med smörkrämsfyllning. Smörkrämsfyllning som helt enkelt var smör, socker och vaniljsocker, nertryckt i underbart, härligt fluffiga, saftiga saffransbullar. Mmmm smör och socker...


Saffransbullar med smörkrämsfyllning
(från tidningen Hembakat)

1,5 påse saffran (ev. blötlagt i lite sprit kvällen före)
50 g jäst
3 dl fingervarm mjölk
1,5 dl strösocker
½ tsk nymortlade kardemummakärnor
1 krm salt
3 ägg
225 g rumsvarmt smör
12–14 dl vetemjöl

fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 msk vaniljsocker

uppvispat ägg att pensla med
florsocker till pynt

Smula ner jästen i en bunke (använd gärna matberedare!), rör ut i mjölken tills den är upplöst. Blanda i saffran (och eventuell blötläggningssprit), socker, kardemumma, salt, ägg och smör. Blanda ner vetemjölet lite i taget och knåda ordentligt i några minuter. Jäs under bakduk, ca 45 min.

Gör under tiden fyllningen genom att röra ihop smör, florsocker och vaniljsocker. Klicka ut 24-30 små smörhögar på bakplåtspapper på en tallrik och ställ i frysen under tiden degen jäser och du bakar ut bullarna.

När degen jäst färdigt, knåda igenom och dela i lika många bitar som du har smörklickar. Forma släta bullar och lägg i aluminium/pappersformar. Tryck ner pekfingret i mitten av bullen och gör en grop. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ner en bit i varje bulle.

Jäs bullarna under bakduk ca 25 min. Sätt ugnen på 250 grader. När bullarna jäst klart, pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen ca 7-9 minuter. Låt svalna på galler och pynta med florsocker innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar