2/04/2016

Rödbetsburgare med krispig falsk fänkål och syrlig citronsås.


2015 gick till historien som "Mitt tråkigaste vegoår någonsin". Inspirationen? Noll? Lusten att hitta på något nytt? Noll. Lusten att laga redan beprövade recept? N-o-l-l. Visserligen går det inte att komma ifrån att jag alltid äter rätt mycket grönsaker, oavsett hur oinspirerad jag är... men när det inskränker sig till att hacka upp ett halv vitkålshuvud och rosta med olivolja, salt och peppar i ugnen i månader i sträck, nja, då finns det lite mer att önska.


2016 däremot, har börjat väldigt lovande. Inspirationen flödar och högen med recept jag vill testa bara växer och växer, trots att jag jobbar undan den ganska bra i söndagarnas matlådeverkstad. Ett recept jag föll helt pladask för hittade jag i Hemköps tidning Hemlagat. Jag bytte ut quinoa mot ris (eftersom det var det jag hade hemma), rostade anis för att göra min vitkål till falsk fänkål (ett genidrag om jag får säga det själv, ursprungsreceptet säger fänkål- och gurksallad) och la till en syrlig citronkräm. Gör hela burgarsatsen när du ändå är igång, det är sjukt värt att kunna plocka fram en sån här goding en hungrig vardagskväll!



Rödbetsburgare med krispig falsk fänkål
(ursprungligen från Hemköps tidning Hemlagat)

5 dl rödbeta, fint riven
2 dl svarta bönor, avrunna
1 gul lök, finhackad
1 ½ dl valnötter, finhackade
2 dl kokt ris
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ägg
1 dl havregryn
2 msk olivolja
½ tsk chilipulver
½ tsk kummin, rostad i panna
½ kruka färsk basilika
salt och peppar
smör och olja att steka i

krispig falsk fänkål:
1/4 litet vitkålshuvud
1,5 tsk anisfrön
½ citron, saften
1 msk olivolja
5 kvistar dill / motsvarande mängd frusen dill

syrlig citronsås:
2-3 dl tjockyoghurt
skalet av en citron + saft efter smak

till servering:
ugnsrostade rotsaker och/eller bröd och sallad

1. Stek lök och bönor i olja några minuter. Mixa snabbt matberedare och låt svalna. Krama ur rödbetorna (spara gärna juicen och ha den i smoothie eller i brödbak!). Blanda rödbetor, bönor, lök, nötter, quinoa, vitlök, ägg, havregryn, olja och kryddor till en smet, ställ i kylskåp i 30 min.

2. Osthyvla eller mandolina vitkålen tunt. Blanda med citronsaft, olja, dill och salt.

3. Forma burgarsmeten till 6 biffar. Om smeten är för lös, blanda i lite havregryn och krama ur, låt stå 5 min till. Värm olja och smör på medelvärme. Stek 3 biffar i taget, ca 5-6 min per sida. Var noga med att låta dem få en gyllenbrun stekyta innan du vänder (de håller ihop bättre då). Salta och servera genast!

1 kommentar:

  1. Falsk fänkål, du är smart du! Ser förträffligt ut!

    SvaraRadera