6/22/2011

Dagen då jag blev sams med fänkål.

Jag har, ända sedan ett brödbak som involverade torkad kummin och fänkål, varit väldigt avigt inställd till den senare. Fräst saker som "Mat ska inte smaka LAKRITS!" när nämnda grönsak kommit på tal. Lite orättvist, den stackars fänkålen har inte riktigt fått någon chans och jag har på senare tid verkligen ansträngt mig för att åtminstone inte avsky den. Jag tycker om grönsaker och har ingen som helst ambition att mobba ut någon bara för att den råkade göra ett litet taskigt första intryck.

Förra veckan hittade jag ett recept med fänkål i tomatsås och gremolata i fantastiska "Kärlek, oliver och timjan". Jag lagade det idag och nu är all min avoghet som bortblåst. Kom i min famn, lilla fänkål!

Fänkål i tomat med gremolata
1 stor fänkål
1 grovhackad gul lök
1 msk olivolja
1 msk smör
1 tetra krossade tomater
1/2 dl vitt vin
1/2 tsk salt
1/4 tsk socker
svartpeppar
1/2 buljongtärning

Gremolata:
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad bladpersilja
rivet skal av 1 citron

Skär fänkålen i stora klyftor på längden. Fräs den hackade löken i smör och olja (i en stekpanna/kastrull stor nog att rymma allt) tills den får lite färg. Häll i tomater, kryddor samt buljongtärning och låt det hela puttra muntert under lock i 10 minuter. Därefter lägger du i fänkålen, ser till att den gosar ner sig riktigt ordentligt i tomatsåsen och så får det koka 20 minuter till, de sista 5 minutrarna utan lock. Under tiden så gör du gremolatan genom att blanda citron, vitlök och persilja. När fänkålen kokat färdig, lägg upp fint på tallrik och strö gremolatan över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar