5/25/2012

Fallafrallor!

Som jag lovade i mitt förra inlägg, så gjorde jag en andra provbakning på de ruskigt goda frallorna från Sommarstället och den här gången blev det finemang och inget degigt alls i mitten! Det är generellt sett problemet jag brukar ha med mina bröd - eftersom jag tycker om att använda mycket grovt mjöl tar det sin lilla tid för dem att bli genomgräddade. Lösningen lyder lägre ugnstemperatur och längre tid i ugnen.

Sommarställets riktiga namn är förresten Falla - alltså är det Fallafrallor som jag har bakat. :)

Fallafrallor, 8-9 st
4 dl kallt vatten
5 g jäst
1,75 tsk salt
1/2 msk socker/honung
1/2 riven morot
2 dl dinkelflingor
3 dl rågmjöl
4 dl dinkelsikt
Rör ihop alla ingredienserna i en bunke - degen kommer och ska vara ganska lös! Sätt en plastpåse/plastfolie över öppningen och jäs 8-10 timmar i rumstemperatur och sätt sen in den i kylskåpet att jäsa över natten - dvs. släng ihop degen på morgonen runt 10-11-tiden och sätt in bunken på kvällen innan/efter middagsdags. 

Morgonen därpå:
Sätt en plåt i mitten av ugnen och en djup plåt på botten av ugnen (valfritt, men ger väldigt fin skorpa på bröden!) Sätt på ugnen så varmt det går. Med hjälp av en sked, klicka ut degen till frallstora bitar på bakplåtspapper. Låt de jäsa under bakduk under tiden det tar ugnen att bli varm.
När ugnen är varm:
1. Fyll ett glas med vatten.
2. Skjutsa in bakplåtspappret med bröden på den varma plåten (har du ingen bakspade funkar en träskärbräda bra!)
3. Häll vattnet i den djupa plåten på bottnen av ugnen och stäng fort ugnsluckan.
(har du ingen plåt i ugnen sätter du bara in bröden som vanligt!)
4. Sänk värmen till 200 grader och baka av bröden i ca 45 minuter. 

Para ihop dem med lite jordgubbar och ha en fin helgfrukost vettja! :)

4 kommentarer:

 1. Låter som finfina frallor! Men lite framförhållning låter det som om till och med jag skulle kunna lyckas med dessa. Får testa någon helg framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framförhållningen är det svåra - själva brödbaket kräver i princip bara att du kan hantera en måttsats och en slev... och det tror jag att du kan! ;)

   Radera
 2. Nästa helg är jag ledig, då ska jag göra de här tralalalalalala. Kom precis på att jag glömt att svara på ditt sms - vi är i Malmö i helgen, men kom förbi i veckan om du har tid! Är i Sthlm onsdag men annars hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhå, fast det är långjäst och hela faderullan? ;) Du kommer inte ångra dig! :) Jag försöker svänga förbi någon gång i veckan, slänger iväg ett sms innan för att se om ni är hemma. :)

   Radera