5/23/2012

Nässelte och långjäst bröd.

Ann-Louise frågade vad det blev av mina nässlor som jag plockade - all min energi gick åt till att plocka dem (det finns något som heter "Sommarställetkoman" som drabbar alla som kommer dit), så jag gjorde det enkelt för mig, torkade dem och vips! har jag en rejäl dos med nässelte att njuta av framöver. Det fina med det är att det är bara att plocka på, inga krav på att bara ta de späda skotten! :)


Gör såhär: plocka valfri mängd nässlor (med handskar!), rensa igenom dem för att skippa annat (o)gräs. Sprid ut dem på ett bakplåtspapper, sätt ugnen på 50 grader med ugnsluckan på glänt och lämna dem där över natten. Förvara dem torrt, gärna i en glasburk.
Nässelte: Låt en rejäl nypa av bladen dra i kokhett vatten i 5-7 minuter.

Jag lyckades förresten baka ett osedvanligt gott bröd under långhelgen! Det är ett bröd som du bakar när du sitter 2-3 mil ute i skogen och har all tid i världen och ingen brådska - eller om du har lust att ha en stillsamt jäsande deg i köket i typ ett dygn och vill ha ruskigt goda, nybakta frallor till lördagsfrukosten! Det ska jäsa i rumstemperatur under dagen och i kylskåp över natten innan det klickas ut på för att gräddas på morgonen därpå. Jag ska bara fixa lite med ugnstid- och temperatur (degen jäser på diskbänken i detta nu), så kommer receptet lagom till helgen!


... visste ni förresten att bröd som gräddas på SMÖRpapper istället för BAKPLÅTSpapper fastnar i pappret och du måste välja mellan att äta frallor med papper eller att skära bort hälften av det underbara brödet du precis bakat? Jag lärde mig det the hard way...

2 kommentarer:

  1. Hur smakar det då, nässelteet? Undrar hon som aldrig testat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter väl lite knasigt, men jag tycker det smakar grönt.^^ Det smakar lite som det luktar när det är fuktig och daggvått ute. Testa vettja, busenkelt! :)

      Radera