8/22/2012

Grönkålspaj.

Det finns vissa saker som jag bokar in i kalendern och sen ägnar resterande tid av att längta och längta tills det äntligen är Dagen D... typ matbloggsträffen som vi hade igår! I över en vecka har funderat och klurat och tänkt på vad jag skulle ta med mig som passade in i temat "Sensommar". Sen var jag med mamma på Bärby Självplock i fredags och gick bananas på deras grönkål, hittade ett gammalt måste-pröva-recept! i min inkorg som har legat på lut och kom på att jag har en massa frysta krusbär i (mamma&pappa)frysen... och då var det inte så svårt längre!


Det kommer ett vykort från bloggträffen snaaart, men eftersom min grönkålpaj fick massa beröm så bjuder jag på den först! Jag är inte riktigt belåten med pajskalet - det blev gott, men lite för kladdigt i ogräddat tillstånd och kanterna sjönk ner under förgräddningen så jag fick putta upp dem med en sked. Där kan ni ju ta ett eget idiotsäker recept tills jag kommit på en bättre variant (eller mixtra själva)!
Grönkålspaj
Pajdeg:
100 g smör
6 msk blandade frön (i min paj var det pumpakärnor, sesamfrön och skalade hampafrön)
2 dl fullkornsdinkel

Ner med rubbet i en mixer och kör. Tryck ut i en pajform (jag fick använda extra mjöl för att den var kladdig), nagga lite med en gaffel och låt stå kallt en stund. Förgrädda på 225 grader ca 10 minuter, förslagsvis under tiden du gör fyllningen.

Fyllningen:
250 strimlad och förvälld grönkål (eller fryst tinad)
1 stor rödlök, strimlad
smör till stekning
salt&peppar

Äggstanning:
3 ägg
1,5 dl creme fraiche
2,5 dl mjölk
2 dl riven ost (cheddar)
1/2-1 tsk salt
1 krm peppar

Fräs lök på medelvärme i smör ca 5 minuter, ha sedan i grönkålen och stek 5-10 minuter till tills dess att löken har blivit mjuk och fin, salta och peppra. Vispa ihop äggstanningen.

Lägg grönkålsröran i det förgräddade pajskalet, häll på äggstanningen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta-daa! :)

9 kommentarer:

  1. Svar
    1. Jag blev glatt överraskad över hur god den blev, eftersom det var en första-försöket-paj - PROVA DEN! :)

      Radera
  2. Tack för receptet! Pajen slog ner som en grönsaksgåva från himlen och var helt enkelt fenomenalt god. I morgon sticker jag ut till Bärby igen och min förhoppning är att komma hem med ett B-E-R-G med grönkål. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste faktiskt hålla med dig, jag blev supernöjd med pajen - på första försöket! Åh, det låter fint med en Bärby-utflykt! Jag ska också göra det snart igen, jag måste bara äta ur min frys lite så jag får plats att frysa in lite godsaker också! :D

      Radera
  3. Den här ska jag göra till lunch imorgon, yey!

    LYCKA TILL IKVÄLL!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Söndagslyx-lunch med andra ord! Tack, jag lovar att ha jättekul! =D

      Radera
  4. Jag köpte grönkål på Bondens marknad igår så nu ska jag passa på att göra din goda paj imorgon eller i början på nästa vecka. Jag tänker mig att den kan passa bra in på min paj- och pirogkurs som jag ska hålla senare i höst. I så fall får den heta Johannas grönkålspaj i kursbroschyren, om det är ok att jag lånar receptet till kursen vill säga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag hann inte med Bondens Marknad i helgen, mormor&morfar var nere, så jag hängde mest med dem. Det vore superkul att få en egen paj i kursbroschyren, kör på! Tror du att du kan skriva in min bloggadress där också? :)

      Radera
    2. Absolut! Om receptet kommer med ska du såklart ha cred för det =)Mormor&morfarbesök låter hur trevligt som helst, då tycker jag gott bönderna kan få vänta. De kommer ju varje lördag ett tag framöver =)

      Radera