9/19/2011

Ätvänlig dressing.

Min lördag var lugn och fin... faktiskt så lugn och fin att jag inte kom iväg till Bondens Marknad förrän runt 13-tiden och fick beskedet att grönkålen var slut. Mycket snopen köpte jag resten av mina grönsaker samtidigt som jag var lite sur på mig själv för att jag inte insett att det är fler än jag som äter grönkål i Göteborg (Ann-Louise, är du den skyldiga? :P).

En plan B dök upp när jag besökte ICA igår och la ögonen på ett ovanligt tjusigt savoykålshuvud. Grönt. Krusigt. Kål. Hej, hur fel kan det bli? :)

Mitt favoritsätt med vardaglig grönkål är att massera den med en dressing (tillagad är den bäst såhär). Strimla grönkålen, lägg den i en plastpåse, häll på önskad mängd dressing, ta fram lite inre aggressioner och bulta på den ordentligt ett par minuter (HÄR HAR NI VÄSTTRAFIK!). In i kylskåpet och du har en sallad som bara väntar på att du ska äta av den under veckan!

Jag prövade en ny dressing igår. Den är av typen som en kan äta med sked istället för att ringla den över sina grönsaker... men det gjorde jag inte, så lågt går jag inte. Jag bara slickade av skeden. Och mixerstaven. Och mixerbunken (och skeden igen efter att jag använt den för att hälla dressing över kålen.). Ni fattar grejen. Grymt god dressing!

1,2 dl vatten (eller lite mer för tunnare konsistens)
1,2 dl tahini
0,8 dl äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta
1,5 msk honung (eg. agave)
2 msk ljus soja (eller 2 msk tamari)
1 msk sesamolja
2 msk dijonsenap

Alla ingredienser i en bunke. Kör med mixerstav. Späd med mer vatten om du vill ha dressingen tunnare (har du en mixer kan du givetvis slänga ner allt i den istället). Smaka av och justera eventuellt med vad som behövs. Ät inte upp allt på en gång. ;)

3 kommentarer:

 1. Vilken spännande dressing, jag har alltid undrat vad jag ska göra av tahinin när jag inte vill göra mer hummus ;) Måste provas!

  Muminburken hittade jag i Nyköping, på ett ställe där de säljer ut husgeråd. Den är av märket martinex om det hjälper =D

  SvaraRadera
 2. Haha...ni är så roliga med er grönkål. Det bästa är ju att grönkålssäsongen knappt har börjat. Har för mig att den blir som bäst när den fått sig en frostknäpp. Så håll ut!!!

  SvaraRadera
 3. Det kunde jag ju ha förstått, att ni inspirerat hela Göteborg att äta grönkål! Klart den tar slut då! :-D

  SvaraRadera