9/08/2011

Mer rampljus åt de som förtjänar det!

Jag hade stoora förhoppningar om en seriös kulinarisk upplevelse innan jag testade sweet and smoky almond butter tofu. Receptet hade god potential, men visade sig bli något av en besvikelse, för det smakade ganska... mesigt. Och detta trots att jag faktiskt lät min tofu ligga och gotta sig i marinaden en bra stund istället för att bara doppa den. Så, där hade vi veckans första fail. Inte för att det smakade illa på något, men livet är för kort för att spara på recept som inte är KA-PAOW!

Därför tänker jag inte ägna någon mer tid åt det, utan istället lite mer tid och rampljus till något som jag definitivt kommer att göra fler gånger. Jag vill gärna framställa mig själv som lite djup och att jag inte endast går på utseende, men let's face the facts - det ÄR lite lättare att fånga någons intresse med en klatschig rubrik eller ett roligt namn. Men, det triggar i alla fall upp mina förhoppningarna också. Om jag börjar fnissa glatt av ett receptnamn, så vill jag gärna bli lite tagen med storm av själva receptet också.

Här är recept som lyckades med att pricka in två rätt av två möjliga - skojigt namn och ruskigt gott. Jag följde (så gott som) receptet - jag hade ingen hot sauce hemma och hade ingen lust att laga någon heller (och i affären igår blev jag förbannad för att jag inte vill ha "modifierad majsstärkelse" i min hot sauce), så jag fintärnade en tomat och hade i lite chili också... och så hade jag ingen lökblast, men tog gräslök. Finemang!

Cosmic cashew kale with chickpeas and confetti quinoa

Cosmic cashew kale with chickpeas
1,2 dl cashewnötter
1,2 dl varmt vatten
1,8 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1/2 buljongtärning
1 stor lök
1/2 röd paprika, grovhackad
1 pressad vitlöksklyfta
3,6 dl kikärter
1 bunt grönkål, finstrimlad
1 tsk torkad oregano
salt, peppar
Salsasås, så hot som du vill
2-4 msk färsk, hackad basilika

1. Blötlägg cashewnötterna i varmt vatten i 1 timme (eller över natten i ljummet vatten). Häll av vattnet. Lägg nötterna i en matberedare/blender med 1,8 dl vatten, vitlöksklyftan, buljongtärning och mixa tills det är slätt. Ställ åt sidan så länge.

2. Fräs löken i en stekpanna. Ha i paprikan och pressad vitlök och fräs lite till. Ha i kikärter, grönkål och 2 msk vatten. Täck över och sänk värmen till medel. Stek i 5 minuter, rör ofta. 3. Ha i cashewsåsen, oregano, salt, svartpeppar och salsasås efter eget smak och tycke. Fortsätt koka och röra tills såsen tjocknar (blir den för tjock, späd med lite vatten) . Piffa till det med den färska basilikan precis innan du serverar röran över confetti quinoa.

Confetti quinoa
2,4 dl quinoa
1 pressad vitlöksklyfta
4,8 dl grönsaksbuljong
1/4 röd paprika, finhackad
den gröna delen av 2 färska lökar, tunt skivade

Skölj quinoan i varmt vatten. Rosta den i en torr kastrull i några minuter tills den börjar bli torr igen. ha i alla ingredienser UTOM lökblasten. Koka quinoan under lock tills all vätska har absorberats (ca 15 minuter) och rör sedan ner den tunt skurna lökblasten. Servera med röran ovan!

2 kommentarer:

  1. hmm, jag ska nog börja döpa mina rätter till festliga namn, det blir ju så mycket roligare!

    SvaraRadera
  2. Allt blir lite roligare med ordvitsar och humor. ;)

    SvaraRadera