3/16/2013

Jordnötssmör är rena magin!

Ni vet den där glassen med jordnötssmör och mashmallows som jag pratade om i förra inlägget? Där ståtar jag också med att jag minsann gjorde jordnötssmöret själv! Det kan låta som en prestation av stora mått, men egentligen är det busenkelt. Om det behövs? Nejdå, det blir säkert finemang med köpt jordnötssmör också, men om en som jag har haft en påse osaltade jordnötter stående i skafferiet i e-v-i-g-h-e-t-e-r, ja, är jordnötssmör ett himla bra anledning och sätt att bli av med dem!

Du behöver följande:
jordnötter, osaltade (valfri mängd)
en bra matberedare
flingsalt

 
Steg 1. Lägg ner nötterna i mixern. Dra på ordentligt!
(Eftersom jag har en fäbless för rostade nötter slängde jag in mina jordnötter i ugnen på 175 grader i 10-15 minuter. Absolut inte nödvändigt, men gott!)

Steg 2. Efter ett tag ser det ut som en smulig sandlåda och du börjar undra om du gjort något fel. Bara stäng av maskinen lite då och då och skrapa ner smulet från sidorna. Nej, du behöver INTE tillsätta någon extra olja. Tålamod! 


Steg 3. Efter 5-10 minuter har ditt nötsmul helt magiskt förvandlas till ett ljuvligt krämigt nötsmör. Salta efter smak och tyckte (jag tog knappt en halv tsk) och förvara i en fin, ren burk i kylskåpet.


Sådärja! Nu kan du lika gärna göra glassen när du ändå är igång! ;)

2 kommentarer:

  1. Jag skulle aldrig kunna göra jordnötssmör. Varför? Hade säkert ätit upp allt själv med en gång, och då hade jag fått cykla konstant i en vecka för att väga upp gissar jag... Ser himla smaskigt ut hur som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte det magi om något, atta saker som borde ha funnits kvar rätt länge försvinner puts väck? ;)

      Radera