9/24/2010

Suverän matlagning på fri hand!

Igår förvånad jag mig själv med att slänga ihop något lite på måfå och få en helt fantastiskt god matlåda. Faktiskt så fantastiskt god att jag kände mig tvungen att återskapa den idag för att kontrollera mig själv att jag inte bara var tillfälligt sinnesförvirrad. Icke, den var fortfarande lika god, om inte bättre! Jag känner mig lite som en mästerkock och presenterar för er:

Korngrynsrisotto med smörsteka höstprimörer, 1 pers
(visst har den ett otroligt tjusigt namn också? ;))
1/2 dl korngryn
1/2 grönsaksbuljongtärning
vatten
1/2 burk svamp eller motsvarande mängd egenplockad svamp
2 små morötter
1/2 gul lök
önskad mängd spetskål

Okej, jag vet inte riktigt hur vattenmängden är, eftersom jag bara slängde ihop det på fri hand. Men börja med 2 dl vatten och koka upp korngryn och buljongtärning. Låt sjuda under lock i 30 minuter. När korngrynen är färdigkokta så ska det fortfarande finnas vätska i kastrullen - det ska se lite grötaktigt ut!

Under tiden korngrynen kokar smörsteker du svampen och lägger undan den. Hacka löken i mindre bitar (jag föredrar lite större bitar), dela morötterna på längden och slanta dem. Skär spetskålen i mindre bitar. Stek lök och morötter långsamt och försiktigt på ganska svag värme i smör i ungefär 10 minuter. Stressa dem inte! Lägg i vitkålen, rör runt och lägg på ett lock. Låt steka under lock i 5-10 minuter. Blanda ihop svampen med korngrynen och servera korngrynsrisotton med de smörsteka grönsakerna. Voilá!

3 kommentarer:

  1. Hihi, vad roligt! Jag lagade något liknande häromveckan, men med matvete istället för korngryn, samt med lite riven parmesanost på toppen. Det var också VÄLDIGT gott =)

    SvaraRadera
  2. Nemen, vad skoj! Ja, jag kan tänka mig att det måste vara gott också, ska pröva matvete nästa gång jag får lust att göra den! (vilket nog blir väldigt snart. :P)

    SvaraRadera