11/18/2011

Grönsaksnori med sötpotatishummus.

De bästa recepten kan en vända och vrida på, trixa med så det blir något alldeles nytt och jättebra. I september bjöd jag på lite nerstressande fredagspyssel i form av grönaksnoritullar - en variant på sushi som inte är sushi eftersom det inte är varken rå fisk eller ris med i sammanhanget. Inget frysande av fisk i två dagar, inget försök till att få perfekt kladdigt ris, bara tjofftjoff ner med ingredienserna till röran i matberedaren (det går utmärkt att rosta sötpotatisen någon dag i förväg), tunnskiva lite grönsaker du gillar och du är i hamn.

OK, du ska försöka att behärska dig till att både låta bli att äta upp röran all röran innan den hamnar i rullarna och att inte lägga för mycket pålägg på noriarken, men allt ska ju inte vara enkelt, eller hur?

Norirullar med sötpotatishummus
Sötpotatishummus:
2 små eller 1 stoor sötpotatis
1 burk kikärter eller motsvarande mängd hemkokta
1,5 tsk sesamolja
5 msk tahini
1/2 tsk salt
svartpeppar efter smak
paprikapulver efter smak
vatten (att tunna ut med)

Dela sötpotatisen på hälften, droppa lite olja på snittytan och ugnsbaka i 200 grader, ca 30-40 min tills de är het mjuka. Låt svalna tills du kan hantera dem och skrapa ut fruktköttet i matberedaren. Tillsätt resten av ingredienserna utom vattnet och kör. Tillsätt, med matberedaren fortfarande igång, lite vatten i taget tills du får den konsistens du vill ha. Smaka av och krydda ev. lite mer.

Till rullarna:
noriark (räkna 1/person)
grönsaker, typ sparris, avokado, tunt hyvlade (eller kokta) morötter, rötbetor, gurka i tunna stavar, kål strimlor, broccoli i mindre bitar, tomat, majs... vad du gillar och tycker passar!
sesamfrön till pynt.

Bred ut norin med den blanka sidan neråt på en sushimatta/vikt kökshandduk.Bred ut sötpotatishummusen jämt över hela, men lämna kvar 2-3 cm längst ner. Lägg ut din fyllning i en tjusig rad i mitten:

och rulla sedan ihop som om du skulle rulla en rulltårta - vik försiktigt in kortsidan samtidigt som du lyfter sushimattan/handduken och rulla mot dig, så tajt som det går. Innan du rullat ihop den helt, pensla lite vatten på den tomma norikanten för att klistra fast den. Skär rullen i skivor med en vass kniv (en ordentligt tandad brödkniv funkar bra för mig) och servera med en stor och fin sallad - på bild ser ni koola kålrabbisalladen.


En annan dag med en annan fyllning - sparris, ugnsbakade rödbetor och äpple.
Också ruskigt gott!


3 kommentarer:

 1. Ser grymt gott och framför allt fräscht ut!

  SvaraRadera
 2. Aaaa.... vad det börjar vattnas i munnen på mig! Jag är jättenyfiken på vad Vera skulle tycka om dessa. När hon var mindre åt hon papper i alla dess former och då brukade jag ge henne noriark att tugga på istället för DN.

  SvaraRadera
 3. Kim - tack! Det bebövs lite färg i novembers gråväder. :)

  Ann-Louise - Haha, äta DN? ^^ Tokiga unge, då är nog noriark bra mycket bättre. :) Pröva och let me know, vore jättekul att veta vad ni tycker om dem! De är busenkla att göra dessutom. :)

  SvaraRadera