Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut pumpan på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja, rör runt bland bitarna och pudra över kanelen. Rosta pumpan i 30-40 minuter tills den är mjuk. Låt den svalna någorlunda. Ha sedan i den i en mixer/matberedare och kör den med så mycket vatten att du får 4 dl pumpapuré. Om blandningen är varmare än 37 grader (det vill säga fingerljummen - du vill inte döda jästen), låt den svalna lite till.
Smula jästen i en bunke, ha i honungen och pumpapurén och rör tills den är upplöst. Kör havregryn och hampafrön i en matberedare till ett fint mjöl. Arbeta in havre-frömjöl, grahamsmjöl och dinkelmjölet (eventuellt kan det behöver mer/mindre dinkel beroende på hur mycket vatten du behövde till pumpapurén) tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Arbeta degen i maskin runt 5 minuter och gärna dubbla tiden för hand (men det är inte jättenödvändigt). Täck över och låt jäsa i 60 minuter.
Under tiden degen jäser, rosta mandeln. Sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 4 lika stora delar och kavla ut på mjölad bänk tills degen är lika stor som en ugnsform ungefär. Sedan flyttar du den till en bakplåtspapper och fortsätter kavla tills dess att degen i princip täcker hela bakplåtspappret. Kavla ut så många bröd som du ska ha inne i ugnen (jag bakade i varmluftsugn, så jag kunde ha 2 åt gången) och därefter fixar du pyntet - pensla degen lite slarvigt med vatten, strö över rostade mandelflagor och kanel och kavla in det i degen. Picka med en gaffel och in i ugnen i 17-20 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna på bakgaller, bryt i bitar och förvara i en fin burk (bilden har jag lånat från Kristiina).
Jag har sagt det förut och säger det igen - det är beroendeframkallande med egenbakat knäckebröd. Baka på egen risk. ;)
Så gott det låter!
SvaraRaderaTack ska DU ha! Att ha pumpa i degen är ju inget mindre än ett genidrag och i kombination med nötter och kryddor. Sååå gott! :D
SvaraRaderatjoho! Någon gång när jag känner mig mogen ska jag testa att göra ditt knäcke.
SvaraRaderakram!
Hovkonditorn - Jag vågar påstå att det är ruskigt bott dessutom. :)
SvaraRaderaAnn-Louise - Åh, nu rodnar jag snart. Geni, minsann! :D
Kim - Heja heja! Du ska få alla tips från coachen du vill ha när den dagen kommer! :)
Åh, vad roligt med komplimanger, det förtjänar du! Jag har faktiskt aldrig provat att göra eget knäcke, men det här låter ju alldeles för gott för att INTE provas! Pumpa är ju bland det bästa som finns! Jadu, snart kanske? ;)
SvaraRaderaAlexandra - Åh tack! :D Jaaa, pumpa är toppen! Tänk att jag inte visste om det för två år sen, vad jag har missat! :P Knäckebröd är superlätt att göra, så jag röstar definitivt på att det ska bli ett första-gångs-bak för dig snart! :)
SvaraRaderaHurra för ditt knäckebröd!
SvaraRaderaTina - =D
SvaraRaderaAha, det är dessa vi läst om både här och där! Låter onekligen goda, förstår att det har knaprats hej vilt på dom...
SvaraRaderaMårtenssons kök - det är en win-win-situation, alla som bakar dem blir glada och jag blir glad för att det bakas! :) Kan tro att det passar extra bra är det börjar närma sig glögg-tider!
SvaraRaderaEfter de där finfina recensionerna MÅSTE jag ju helt enkelt baka knäcke i helgen! :=)
SvaraRaderaCharlotta - Ja, gör det! Det är allt bra på en gång - enkelt, avslappnande och så blir det ruskigt gott. Lycka till och hojta om hur det gick sen! :)
SvaraRaderaUjuj...det där knäcket ska jag lägga till på min provlaga-till-jul-matlista. Låter smaskens.
SvaraRaderaTove - gör det, det kommer säkert bli en hit! Jag har inte prövat, men fick tipset om att det förmodligen kommer göra sig ruskigt bra med grönmögelost, om du gillar sånt! :)
SvaraRadera