1/26/2012

Rensa-efter-julen-bollar.

Så - vintern är äntligen här, men julen är slut.
Borta är julgranen, julpyntet och glittret är nerplockat och adventsljusstaken är undanstoppad till nästa år. Lussebullarna är sedan länge uppätna och julskinkan har försvunnit (kanske i en quesadilla?)... men den där skålen med oknäckta nötter som står och skräpar i vardagsrummet?

Här har du två val - antingen kan du gömma nötterna i fina och piffiga praliner, eller, om du är trött på allt vad omständligt julgodislagande heter så kan du passa på att bli av med lite torkad frukt också och göra frukt- och nötbollar. Gott, enkelt och med lite olika pynt på utsidan även piffiga!

Rensa-efter-julen-bollar
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
1 dl urkärnade dadlar
1 dl torkade aprikoser
några puffar kanel
en nypa salt

pynt: kokosflingor, sesamfrön, solrosfrön, osv

Kör nötterna i matberedaren till smuligt mjöl. Häll i den torkade frukten och kryddorna och kör tills det är en lättarbetad deg. Forma till små bollar och rulla i pynt. Ställ i kylen en halvtimme. De klarar sig i kylen en vecka och ännu längre i frysen!

6 kommentarer:

 1. Bra idé att använda nötter och frukt till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästan den bästa idén, om jag får säga det själv. ;)

   Radera
 2. Jag har oknäckta nötter från både i år OCH förra året som ligger och skräpar. Framför allt så är det en massa mandlar som är så galet svåra att knäcka. Dags att ta fram en hammare och gå ut på gården med dem så att jag kan göra dina finfina bollar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håhå, där snackar vi verkligen om att rensa upp! Om du ska ta fram hammaren och banka nötter så är det ju rena aggressionsterapin dessutom - you go girl! ;)

   Radera
 3. Julskinkan försvann ju i pizzabullarna, det vet du väl ; )
  Tycker jag känner igen tallriken, det kan väl aldrig vara så att mina oknäckta nötter är slut? ; )

  SvaraRadera
 4. Just det ja... men julskinkan skulle säkert passat fint i en quesadilla också! :) Jaa, det kan vara så att du känner igen tallriken och nej, dina oknäckta nötter är inte alls slut. Möjligtvis väldigt decimerade till antalet, men inte slut! ;)

  SvaraRadera