1/03/2012

Till Johanna på hennes 25-årsdag!

För många, många år sedan när min mamma levde (din gammelmormor) var hon hos oss i december, det var när jag fyllde år. Hon ville lära mig hur hon gjorde pressylta, att den traditionen skulle gå vidare.

Så en eftermiddag, efter jag slutat jobbet, hade hon gjort allt i ordning, kokat grishuvud, fläsk eller en liten fläsklägg, kyckling och eventuellt en bit älg. Vi skar skivor eller bitar av allt, sparade fläsksvålen som maldes för att läggas som bindmedel.  En gles handduk lades i botten av en bunke. Efter att handduken lagts i bunken ska svålar läggas i så att det täcker botten och sidor. Allt varvades och det var viktigt att mellan alla lager av det skivade strö rikligt med kryddblandning av salt, kryddpeppar och vitpeppar. När allt är ilagts ska svålar också läcka över det hela. Sedan sydde vi runt och drog åt hårt och knöt hårt så att det blev pressat. Hela paketet kokades sedan i spadet från det kokta köttet i cirka 20 minuter, lyftes upp och lades i press.

Så detta gör vi varje år. Vi har bytt ut grishuvudet till en stor fläsklägg av framdelen av grisen. Mycket lättare att hantera än huvudet som var ganska läbbigt. Din morfar är mycket intresserad och hjälper till.
Varje år tänker jag på mamma och säger högt:
"Ser du mamma hur jag håller på med det här!"

Din gammelmormor hjälpte till med en del annat också. Putsade bland annat koppar som jag tyckte var tråkigt. Då sa hon: "Nu kan jag åka hem när jag har putsat kopparn".

Din mormor <3

2 kommentarer:

  1. Gulle mormorn! Jag trodde hon skulle berätta om plommonmarmeladen! :-)

    SvaraRadera
  2. Tina - Visst är hon! Haha, jag tror inte plommonmarmeladen är en så spännande historia, men jag ska höra mig för hur den uppkom! Det vet jag faktiskt inte själv när jag tänekr efter. :P

    SvaraRadera