1/05/2012

Ett präktigt nyårslöfte.

Igår läste jag ett blogginlägg som gjorde mig först fly förbannad och sen ledsen. Det var fina Picki som på nyår hade berättat om en orkeslös december med fler antal köpepizzor än vanligt och fått en kommentar om att den där präktiga pickifasaden minsann var hyckleri. Den kommentaren gav henne mer ångest än vad antalet köpepizzor någonsin skulle kunna göra och jag känner igen mig.

Varför gör människor sådär?
Vad är det som gör att en kallar någon för hycklare när en inte själv har sagt efter att en strävar efter att vara den mest perfekta varelsen på hela jorden, med en hemlagad matlåda konstant i väskan, alltid välstädat kök och en välorganiserad kyl och frys? Vad är det som gör att någon säger "Din präktiga fasad är bara hyckleri." istället för "Det lät som december var bra kämpigt, vill du ha en kram?"

Samtidigt förstår jag poängen med kommentaren - det är lätt att visa upp det som blir fint och gott och låta bli att visa upp resten. Men som Charlotta skrev - personligt, not so much. Det händer mycket bakom plommonträdets grenar som inte syns mellan knäckebak och grönkålsfrenesi. Kanske är det för att det varit bra tufft 2010 och 2011 som jag reagerar så starkt på det här, eller så är jag bara trött på är-du-inte-bättre-än-så?-mentaliteten. Min matblogg är mitt lilla happyspace - därför är det mest skoj som händer här.


Å ena sidan, å andra sidan. Det finns alltid olika sätt att se saker på.

I vilket fall tycker jag vi alla avlägger ett riktigt präktigt nyårslöfte - 2012 är året då vi får andra att känna sig stolta över sina förmågar istället för att ge präktighetsångest. 2012 är året då vi säger "Vad fint du tar hand om dig själv" istället för "Vad nyttig man kan vara då...". 2012 är året där vi hejar och stöttar varandra både i med- och motvind, i bloggosfären och utanför.
Tummis på den?
Till finaste Picki - jag åt mackor-och-müsli till kvällsmat nästan hela november. Hade jag haft råd hade jag också köpt pizza. :P

8 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Kram och önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Vilket bra inlägg och vad fin du är!
  Tummis på nyårslöftet och jag stävar efter ett år där jag lever så kärleksfullt som jag bara kan. :)
  Min blogg är även min happy space och självklart pågår det mycket kämpigt sidan om. Men bloggen har en förmåga att få även de tungsta dagarna att bli roligare.

  Stor kram på dig och ha en grymt bra helg!

  SvaraRadera
 3. Gulle dig! <3

  Sen måste jag få tillägga att det var sagt med glimten i ögat. Kusinen är både klok och snäll. Jag tror att han blev uppriktigt förvånad över antalet pizzor, och det han nog blivit oavsett om jag haft picki eller ej. Jag är tyvärr ganska bra på att måla upp bilden att mig själv som hinner och orkar allting, i de flesta sammanhang. Det är synd och ingen bra egenskap.

  Och du har ju givetvis helt rätt, antalet pizzor korrelerar starkt med en månad där stressen toppade. Jag hade för övrigt inte hller haft råd att köpa alla pizzorna (C däremot), jag brukar också köra på "kvällsfrukost". :-D

  KRAM fina du!

  SvaraRadera
 4. Och vilken fin bild förresten!

  SvaraRadera
 5. Jag tummar på det!!!!!Ta vara på dig själv och god fortsättning på året med härliga knäckebrödsbak mm!!!Alla är värda få en klapp på axeln !!!Kram Kristiina(megane.blogg.se)

  SvaraRadera
 6. Amen to that!
  Jag är också väldigt selektiv med vad som sägs och inte sägs på bloggen. Den är ju till allra mest för mig själv om jag ska vara ärlig och då får JAG bestämma alldeles själv.

  Jag tummar helt klart med dig! Kram!

  SvaraRadera
 7. Hovkonditorn - Tack det samma! :)

  Ann-Louise - Tummis it is! Såna nyårslöften är bra. Kärlek och att leva lustfyllt gör ju allting så mycket enklare och lite bättre, även de tillfällen när det är jobbigt.

  Tina - ja, jag förstod nog också att det var med glimten i ögat och jag hade verkligen ingen som helst intention att hoppa på kusinen - det är som sagt bara själva mentaliteten som jag blir så arg på. Det är ju alltid något som utlöser det, liksom. Jo, det där med att vara Stålkvinnan i alla lägen är inte helt bra alltid... men så länge som en är hyfsat medveten om det så behöver det inte gå överstyr helt i alla fall. :) Haha, C är pizzasponsor alltså? ^^
  Det är bra, såna behövs! ;)
  Tack och KRAM tillbaka! :)

  Kristiina - vad fint! Det ska jag göra och du med! :)

  Kim - det är det fina med att vara vuxen - bestämma själv och äta vad en vill. ;) Tummis och kram!

  Åsa - YES! =D

  SvaraRadera