4/14/2012

...och så lite kål!

Jag skulle gärna vilja ta åt mig äran helt och hållet över det här receptet, men det vore rättvist - inspirationen kommer från mamma och pappa som åt finstrimlad, försiktigt stekt kål tillsammans med en (förmodat) god köttfärsröra i måndagskväll. Stekt kål... mmmm!

Jag älskar kål i alla dess former. Ä-L-S-K-A-R!
Förra veckan reflekterade jag i tre sekunder över vad som fanns på min tallrik en lunch - linsgratäng, stekt rödkål, broccoli och brysselkål - och tänkte en stillsam tanke om att "Går det att överdosera kål så är jag ganska illa ute."

Receptet som ni strax ska få kom till på bästa sätt - på en höft sisådär en tisdagkväll och jag blev så nöjd att jag var tvungen att göra det igen på onsdagskvällen och nu måste jag dela med mig! Maten är tyvärr inte så fotogenisk (speciellt inte eftersom jag tog fotot i lunchrummet på jobbet...)... men alla som någon gång ätit mat vet att så blir det ibland!

Stekt kål med linsröra och svamp, 1 person
Vitkål (mängd efter eget tycke)
1/2 dl okokta röda linser
10 små tomater
10 champinjoner
olivolja
balsamvinäger
salt
peppar
fetaost

Koka linserna ca 10-15 minuter i 1,5 dl vatten. Skiva champinjonerna och stek dem gyllene i smör. Strimla kålen fint och stek "al dente" på medelvärme. Dela tomaterna på hälften, droppa över lite olivolja och balsamvinäger, salta och peppra och kör i micron ca 2 minuter. När linserna är färdigkokade, blanda med de mosiga tomaterna och smaka av med salt och peppar. På tallriken - vitkålen i botten, på med linsröran, toppa med champinjonera och fetaost och - voilá!

4 kommentarer:

 1. Mat helt i min stil - snabbt, hälsosamt och väldigt gott. Bra jobbat! Tänk när hösten äntligen kommer och vi åter igen kan frossa i färsk grönkål...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åhhh... grönkål. Jag saknar det redan! Har fått erbjudande att låna en odlingsplätt hos en vän, så jag ska odla grönkål i sommar. Försöka i alla fall, jag vet inte ens om det går att odla det mitt i sommaren. :P

   Radera
 2. Akta så kålen inte tar kål på dig, ha ha.
  Gott gott gott verkar det, jag gillar hur du kan få så få ingredienser till något så festligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höhö, där fick du till det. ;)
   Tack så mycket, jag är också positivt överraskad! :)

   Radera