4/06/2013

Snålblåst och en glass som smakar sommar.

Förra onsdagen ägnade jag en hel dag åt att mer eller mindre bokstavligen frysa röven av mig ute i den iskyla och snålblåst som göteborgare kallar för "vår". Sen kom jag hem och blev sugen på glass? Det finns ingen som helst logik i det... men uppkrupen i ett soffhörn med en glass som smakar kokos, kola och sommar kunde jag i alla fall blunda ett tag och drömma mig bort till solglitter på näsan och bara ben...


Rostad kokosglass med dulce de leche
(receptet är saxat rakt av från Helena
Har du aldrig kikat in där har du verkligen missat nåt!)

1 burk kokosmjöl
3 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
5 äggulor
1 dl strösocker
2 gelatinblad
1 msk flytande glykos

1 dl rostade kokosflingor
en burk dulce de leche

Vispa äggulor och socker till en slät, fluffig smet. 
Rör ner kokosmjölk, grädde, mjölk. 
Häll över till en kastrull och låt smeten sjuda, inte koka! (kokar smeten kommer den att stelna), tills den tjocknat något, ca 15 minuter. Lägg i blötlagda gelatinblad om du valt att ha med det, rör försiktigt tills de har lösts upp, rör i glykos och rostade kokosflingor. 

Ställ sedan in smeten i kylen och låt den bli helt kall. Minst 5 timmar, helst över natten. Kör i glassmaskin till krämig glass, ca 40-45 minuter. Lägg glassen i en väl kyld bunke med lock i frysen en timme innan servering.

6 kommentarer:

  1. Ljuvligt! Sommaren känns lite närmare med den glassen!

    SvaraRadera
  2. Droooool.
    Nu är väl våren snart här va?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaaa, nu bestämmer vi att det är så! Solen är ju här, nu ska vi bara böi av med dwn här envetna kalla vinden också. Tills dess tar vi med oss glassen till vårt mest vindstilla hörn på gården! :)

      Radera
  3. Mm, det vattnas verkligen i munnen när jag tänker på kokosglass :) Måste prövas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gört! Det är värt varenda liten minut av väntan! Toppa med en bubblig Piña Colada, så är du i princip på andra sidan jordklotet redan! :)

      Radera