5/23/2014

Sommarregn och grönsaker.

Det är varmt ute. Och sol. Och regn (jag bor ju trots allt i Göteborg) och det har även varit en hel det blixt och dunder, men det är fortfarande varmt även om det regnar, vilket gör det till sommarregn --> tusen gånger bättre än vanligt regn! Jag har redan hunnit med tankevurpan "Jamen HUR mycket kan det regna EGENTLIGEN?" och cyklat hem i vad som blev hällande ösregn och jag har nog aldrig blivit så blöt på så kort tid (eller cyklat så fort hem).
Svar: Hur mycket som helst (mental notering).

Vet ni vad som det mer finns hur mycket som helst av nu? Grönsaker. Det ligger högar av nyupptagna sommarprimörer som det så fint heter: morötter och rödbetor och färsk vitkål och spetskål och SPARRIS och brysselkål och blomkål och broccoli och jag får lägga band på mig för att inte komma hem med hela grönsaksdisken varje gång jag handlar. Varje gång jag äter så tänker jag "MEN HUR KAN FOLK INTE GILLA GRÖNSAKER?!" och dör lite av lycka (jag överdriver inte ens nu).

Igår kom hem jag hem hungrig och kombinerade det bästa av tre världar i en ugnsform - grönsaker, ost och bacon. Sen satte jag i mig hela ugnsformen själv och tänkte: "MEN HUR KAN FOLK..."... ect. Ja, ni fattar grejen.

Grönsaksgratäng med varmrökt bacon och ost
10 färska brysselkål
en bukett färsk broccoli
1/4 blomkålshuvud
1 gul lök
8 skivor (varmrökt) bacon
1-2 dl riven, smakrik ost
salt+ (sichuan)peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela brysselkålen på hälften och blomkålen och broccolin i mindre bitar. Dela löken i kvartar och skiva den. Lägg baconet i en stekpanna på medelvärme och stek halvfärdigt - du vill att det ska värmas upp och lämna kvar fett i stekpannan, men inte bli helt klart. (det ska in i ugnen sen). Ta upp baconet och lägg åt sidan.
Lägg i skurna grönsaker och lök, krydda med salt och peppar. Stek ca 10 min tills de fått lite färg.

Lägg över i en bakplåtspapprad ungfast form. Strö över osten och klipp över baconet. Slå om ugnen till grillvärme och gratinera 5-10 minuter tills osten smält och baconet är krispigt.  

3 kommentarer:

  1. Men så gott! Älskar släng-in-allt-i-en-gratängform-mat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yes, perfekt för middag efter en tröttsam dag! :)

      Radera
  2. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera