8/24/2010

Funky banankaka!

Oj, det går långt mellan update:sen här känner jag. Jag har inte glömt bort er - jag har bara fantastiskt roligt och massa att göra i och med min skolstart - det här året ska jag läsa genusveteskap kombinerat med att dansa hiphop. För mig är det en match made in heaven och jag längtar verkligen till skolan varje morgon!

Tisdagar och torsdagar är dansdagar och första veckan bestämde vi i klassen enhälligt att tisdagar skulle bli vår fika-dag - dansar man 3 timmar är lite kaka på lunchen precis vad vad vi vill ha. :) Jag fick äran att inviga tisdagsfikan och med två veganer, varav en är glutenintolerant, och ytterligare en person som är mjölkallergiker var det inte ett helt enkelt uppdrag! Kakan är tyvärr inte av det bildsköna slaget, men den får en ljuvligt knäckig och knaprig skorpa när den får svalna lite medan insidan är mjuk och kladdig. Klasskompisarna gjorde rent hus, så jag tar det som godkänt. ;)

I receptet är smör, mjölk och ägg utbytta mot allergivänliga varianter så att mina klasskompisar kunde stoppa i sig kaka allihopa, men givetvis går det bra med "vanliga" grejer! :)

Funky banankaka
75 g (mjölkfritt)smör
2,5 dl socker (jag tog 1 dl råsocker)
2 msk sojamjölk (vanlig mjölk eller havremjölk funkar lika bra!)
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk potatismjöl (eller vetemjöl eller sojamjöl)
"Vegan egg whites" med 3 msk vatten+2 tsk chiafrön (eller 2 ägg)
2 mogna bananer
100 g choklad
1 tsk bikarbonat

Börja med att vispa ihop vatten och chiafrön (eller krossade linfrön om du hellre använde det). Blanda ihop socker, salt, vaniljsocker, mjöl och bikarbonat i en bunke. Smält smöret, mosa bananerna och hacka chokladen i så stora bitar du vill ha den. Chiafröna bör nu ha absorberat det mesta vattnet och blivit som en gel. Blanda i det, smält smör, mosade bananer, mjölk och chokladbitar. Häll i en lagom stor form, smörj den om den inte är teflon (jag använde en avlång 1,5-liters form och den var lite stor). Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Ja, den ska bli nästan svart och vara lite vobblig i mitten. Låt kakan svalna lite, så blir den lite fastare! Jag servade med sojagrädde, men det blir nog väldigt gott med glass också! Keep on dancing! ;)

2 kommentarer:

  1. Åh, så kul med genusvetenskap. Är det vid GU eller? Jag läste både A & B där en gång i tiden, fun times! :)

    SvaraRadera
  2. Nej, vid Kvinnofolkshögskolan faktiskt! Det är en kurs som kombinerar feministiska studier med hiphopdans, så tre dagar i veckan är det genus/feminism och två dagar i veckan är det dans. Också fun times, det lovar jag! =D

    SvaraRadera