10/25/2011

Kanel och vitlök!

Okej. Jag medger att jag var skeptisk till pumpa-kanel-vitlök-tahini-kombon, men vid det här laget borde jag ha lärt mig att inte döma ut smakkombinationer på förhand. Fördelen med att göra det är dock att istället för ett nytt gott recept, så har jag två!

För att vara på den säkra sidan delade jag upp min rostade pumpa i två. Om den ena omgången skulle bli äcklig ville jag inte ödsla all pumpan! Första versionen var vitlöksfri och tahinin var ersatt med jordnöts- och mandelsmör (hade ingen tahini hemma då). Vips! hade jag uppfunnit en efterrätts/mellanmålspudding som var god osötad, men som jag tror gör sig ännu bättre med en dadel eller två.

Andra versionen var helt efter receptet, med både vitlök och tahini... och jättegod den också. Wow. Det bara flockas bra pumparecept omkring mig nuför tiden. Tur är väl det! :)

Pumpaspead med tahini och vitlök

1/2 medelstor pumpa
2 msk olivolja
1 tsk malen kanel
1/2 tsk salt
1 rågad matsked tahini
2-3 msk sojayoghurt/grekisk yoghurt
1 medelstor vitlöksklyfta, skivad

pynta med sesamfrön, lite dadelsirap och hackad koriander (inte prövat!)

Värm ugnen till 180-200 grader. Skala bort skalet på pumpan och skär den i mindre bitar, lite större än sockerbitar. Fördela dem jämt på en bakplåtspappersklädd plåt, ringla över oljan och pudra över kanel. Blanda ordentligt och rosta i 30-40 minuter, rör omkring någon gång under tiden. När de är klara, ta ut ur ugnen och låt svalna.

Lägg den avsvalnade pumpan i en matberedare tillsammans med tahini, vitlök och yoghurt. Använd pulse-funktionen och kör tills du får en inte helt slät röra, vi vill ha lite textur kvar (du kan också mosa med en gaffel eller potatisstomp).

Vid servering, pynta med sesamfrön (gärna både svarta och vita), lite dadelsirap och färsk hackad koriander.
Se där. Inte alls så läskigt som det först verkade. :)


2 kommentarer:

  1. Jag ska ha pumpafrossa i helgen, det här bokmärks som inspiration! :-)

    SvaraRadera
  2. Tina - Oooooh, pumpafrossa låter toppen! Hoppas det kommer upp pumparecept på Picki sen, jag har en JÄTTEpumpa hemma som jag inte riktigt vågar börja skära i, för jag är inte säker på att att jag har pumparecept nog för täcka upp för mängden pumpa jag måste tillaga. :P

    SvaraRadera