Mormorgjord plommonmarmelad, egenbakat bröd och en salig blandning av allsköns frukter, bär och grönsaker. Lite gammalt, lite nytt och mycket kul!
11/29/2011
Nu blir det andra bollar!
11/27/2011
Första advent.
Men nu. Idag. Idag är det första advent och sakta börjar det blomma lite riktig julkänsla i bröstet. Det har varit pepparkaksbak hemma hos mamma och pappa idag - jag har ätit deg, bakat och ätit pepparkakor, lyssnat på julmusik och nu känns det OK att det är julpyntat, OK med adventsljusstakar, lussebullar och pepparkakor.
Hej december, jag har väntat på dig! :)
11/23/2011
Knäckebröd med hirs och havregryn.
Nu såhär när det börjar närma sig december så kommer de. Alla lukterna och kryddorna som i alla fall jag förknippar med barndom, snö, förväntningar och massa gott. Ni kan tro att jag har en drös med idéer som så sakta kommer att testas en efter en!
I söndags ställde jag till med bakstuga hemma hos mig och provade en kombination som jag haft tankarna på ett tag. Hirs och rostad havre - det lät bra i mitt huvudet och det blev bra utanför huvudet. Jag ska inte ens berätta hur många mackor jag åt sen, det blir nästan lite pinsamt. :P
Knäckebröd med hirs och rostade havregryn
25 g jäst
1+2 dl vatten
1 tsk honung
3 dl havregryn
1 dl hirs, okokt
1 dl krossade linfrön
1 dl hampafrön
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl
till pynt:
1 dl solrosfrön, rostade
1/2 dl sesamfrön, rostade
flingsalt
Börja med att koka hirsen enligt ansvisningarna på paketet (eller kolla här). Låt svalna till fingervärme så du inte dödar jästen. OBS: Det går utmärkt att koka hirsen i förväg, men den kommer att fortsätta suga upp vätska efter den är kokt. Det innebär att du kommer behöva tillsätta ytterligare vätska till degen när den ska blandas ihop, runt 3 dl vatten. Tack Ann-Louise för noteringar och provbak!
Rosta havregrynen i en torr stekpanna och mixa de tillsammans med hampafröna i matberedare till ett grovt mjöl.
Kör hirsen och 2 dl vatten i en matberedare till en gröt.
Lös upp jästen i 1 dl vatten, tillsätt honung och hirsgröt. Blanda ihop och ha sedan i havgregrynsmixen, linfrön, grahamsmjöl och vetemjöl tills du får en smidigt deg. Låt jäsa en timme.
Sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 4 lika stora delar och
11/18/2011
Grönsaksnori med sötpotatishummus.
Bred ut norin med den blanka sidan neråt på en sushimatta/vikt kökshandduk.Bred ut sötpotatishummusen jämt över hela, men lämna kvar 2-3 cm längst ner. Lägg ut din fyllning i en tjusig rad i mitten:

11/17/2011
En sån där dag.
11/14/2011
Länkkärlek och restauranger.
11/05/2011
Tjusig torsdagssallad.
Lite extra färg på lunchtallriken är aldrig fel, speciellt inte när det är en grå, grå, grå torsdag utanför jobbfönstret, ändå från tidigt morgon tills dess att det helt enkelt blev svart. Det blir inga exakta angivelser här - bara ös på så mycket som du har lust och magplats med!
lättkokt broccoli
tunt skivad purjolök
kokta kikärter
tunt skivad polkabeta
sväng ihop en god dressing:
1 msk olivolja
1/2 tsk honung
juice och finrivet skal av en halv citron
1/2 pressad vitlöksklyfta
en nypa salt och svartpeppar
gärna en handfull persilja/dill
11/01/2011
Komplimangerna och kanelknäcket.

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut pumpan på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över olja, rör runt bland bitarna och pudra över kanelen. Rosta pumpan i 30-40 minuter tills den är mjuk. Låt den svalna någorlunda. Ha sedan i den i en mixer/matberedare och kör den med så mycket vatten att du får 4 dl pumpapuré. Om blandningen är varmare än 37 grader (det vill säga fingerljummen - du vill inte döda jästen), låt den svalna lite till.
Smula jästen i en bunke, ha i honungen och pumpapurén och rör tills den är upplöst. Kör havregryn och hampafrön i en matberedare till ett fint mjöl. Arbeta in havre-frömjöl, grahamsmjöl och dinkelmjölet (eventuellt kan det behöver mer/mindre dinkel beroende på hur mycket vatten du behövde till pumpapurén) tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Arbeta degen i maskin runt 5 minuter och gärna dubbla tiden för hand (men det är inte jättenödvändigt). Täck över och låt jäsa i 60 minuter.
Under tiden degen jäser, rosta mandeln. Sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 4 lika stora delar och kavla ut på mjölad bänk tills degen är lika stor som en ugnsform ungefär. Sedan flyttar du den till en bakplåtspapper och fortsätter kavla tills dess att degen i princip täcker hela bakplåtspappret. Kavla ut så många bröd som du ska ha inne i ugnen (jag bakade i varmluftsugn, så jag kunde ha 2 åt gången) och därefter fixar du pyntet - pensla degen lite slarvigt med vatten, strö över rostade mandelflagor och kanel och kavla in det i degen. Picka med en gaffel och in i ugnen i 17-20 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna på bakgaller, bryt i bitar och förvara i en fin burk (bilden har jag lånat från Kristiina).
Jag har sagt det förut och säger det igen - det är beroendeframkallande med egenbakat knäckebröd. Baka på egen risk. ;)