11/23/2011

Knäckebröd med hirs och havregryn.

Till förra matbloggsträffen så gjorde jag ett knäckebröd i skördefestanda med pumpa i degen - sen dess har det snurrat massa roliga kombinationer av diverse frukter, grönsaker och gryn i mitt huvud.

Nu såhär när det börjar närma sig december så kommer de. Alla lukterna och kryddorna som i alla fall jag förknippar med barndom, snö, förväntningar och massa gott. Ni kan tro att jag har en drös med idéer som så sakta kommer att testas en efter en!

I söndags ställde jag till med bakstuga hemma hos mig och provade en kombination som jag haft tankarna på ett tag. Hirs och rostad havre - det lät bra i mitt huvudet och det blev bra utanför huvudet. Jag ska inte ens berätta hur många mackor jag åt sen, det blir nästan lite pinsamt. :P

Knäckebröd med hirs och rostade havregryn
25 g jäst
1+2 dl vatten
1 tsk honung
3 dl havregryn
1 dl hirs, okokt
1 dl krossade linfrön
1 dl hampafrön
3 dl grahamsmjöl
4-5 dl vetemjöl

till pynt:
1 dl solrosfrön, rostade
1/2 dl sesamfrön, rostade
flingsalt

Börja med att koka hirsen enligt ansvisningarna på paketet (eller kolla här). Låt svalna till fingervärme så du inte dödar jästen. OBS: Det går utmärkt att koka hirsen i förväg, men den kommer att fortsätta suga upp vätska efter den är kokt. Det innebär att du kommer behöva tillsätta ytterligare vätska till degen när den ska blandas ihop, runt 3 dl vatten. Tack Ann-Louise för noteringar och provbak!  

Rosta havregrynen i en torr stekpanna och mixa de tillsammans med hampafröna i matberedare till ett grovt mjöl.

Kör hirsen och 2 dl vatten i en matberedare till en gröt.
Lös upp jästen i 1 dl vatten, tillsätt honung och hirsgröt. Blanda ihop och ha sedan i havgregrynsmixen, linfrön, grahamsmjöl och vetemjöl tills du får en smidigt deg. Låt jäsa en timme.

Sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 4 lika stora delar och kavla ut på mjölad bänk tills degen är lika stor som en ugnsform ungefär. Sedan flyttar du den till en bakplåtspapper och fortsätter kavla tills dess att degen i princip täcker hela bakplåtspappret. Kavla ut så många bröd som du ska ha inne i ugnen och därefter fixar du pyntet - pensla degen lite slarvigt med vatten, strö över rostade solros-och sesam och flingsalt och kavla in det i degen. Picka med en gaffel och in i ugnen i 17-20 minuter tills de är gyllenbruna. Låt svalna på bakgaller, bryt i bitar och förvara i en fin burk.


Har ni några förslag på vad som skulle vara spännande i ett knäckebröd, så får ni gärna hojta om vad i en kommentar nedanför! Det kommer slinka ner lite rödbetor i någon snart och jag hoppas att hinna med en variant med äpple och kardemumma lagom till advent!

11 kommentarer:

  1. På söndag smäller det! Då ska jag laga årets första omgång med julknäcke och det här receptet blir först ut. :D

    SvaraRadera
  2. Ann-Louise - hurra för julknäckebrödsbak! Vad kul att du vill pröva ett av mina, hoppas det blir lika bra för dig som för mig... och hoppas du inte gör som jag och äter upp nästan allt på studs. ^^

    SvaraRadera
  3. Efter att jag har gjort min första variant på söndag funderar jag på att göra en sats sötat med äppelmos och pepparkakskrydda. Ett sockerfritt alternativ till pepparkakor till lilla Vera helt enkelt. :D

    SvaraRadera
  4. Ser MYCKET fram emot receptet med äpple och kardemumma! Härmed är du drottningen av knäckebröd, hurra för dig!

    SvaraRadera
  5. Ann-Louise - jag ser fram emot knäckebaksrapport på bloggen! Jag har också tänka i pepparkaksliknande knäckebrödsbanor - det måste ju bli bra. Knäckebröd OCH pepparkakor, det går inte att bli fel! Vera har tur som har en så påhittig mamma! :)

    Tina - Drottningen av knäckebröd minsann, det är en titel jag bär med stolthet! Tack Tina! =D

    SvaraRadera
  6. Jag bakade ditt knäckebröd i söndags och det blev ju supergott! Receptet tog sin lilla tid. På lördagen kokade jag min hirsgröt, rostade havregryn, hampafrön, solrosfrön och sesamefrön och gjorde mjöl av havregryn + hampa. På söndagen gjorde jag degen. Jag misstänker att gröten hann suga upp för mycket av vätskan under natten då min deg blev väldigt torr. Jag fick helt enkelt tillsätta 3 dl vatten. Bra eller dåligt? Jag försökte även grädda 4 plåtar samtidigt i min varmluftsugn vilket inte heller gick så bra... Luften blev alldeles för fuktig men efter ett tag blev den översta plåten klar. Därefter fick de resterande turas om att vara överst och tillslut blev allt bröd färdiggräddat. Och brödet blev som sagt skitgott. :) Nästa gång får jag nog ha lite mer tålamod och grädda en plåt åt gången. Eller kanske två...

    SvaraRadera
  7. Ann-Louise - Vad kul att baket blev bra! Hmm, jag har inte prövat att koka hirsgröten dagen innan, lustigt att den fortsatte suga åt sig så mycket vätska. Jag ska kika över vätskedirektiven i receptet för säkerhets skull! Alla sätt är bra utom de dåliga, så att tillsätta 3 dl vatten till verkar ju funkar bra för dig. :) O, vilken jätteugn du måste ha! Helt ärligt så brukar jag sällan gå efter klockan nu för tiden när jag bakar - jag är så van nu att jag vet på ett ungefär hur länge de behöver vara inne. :P Men ja, två åt gången kan nog funka bra, det har jag testat i alla fall och det blev fint. :)

    Så glad att du gillade det! Håller det sig till jul tro? ;)

    SvaraRadera
  8. Nu testar jag receptet för andra gången och degen blev mycket bättre när jag inte lät gröten stå över natten. Bröden blir så fina och nu är jag väldigt trött och vill sova...

    nattinatt!

    SvaraRadera
  9. Ann-Louise - Men vad bra, då vet vi att det var det som var kruxet och jag ska uppdatera receptet så att det finns med. Tack fina du för att låter mig veta dina trail-and-error! Hoppas du sov gott! :) (det gjorde jag, jag var också jättetrött igår!)

    SvaraRadera
  10. Ojojoj vad jag ska testa dina knäckerecept! <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Do it, do it! Ann-Louise har också testat det (http://lillamatderiven.blogspot.com/2011/12/queen-of-knackebrod.html) och kom på att du inte ska låta hirsen stå över natten, den blir så torr då. Heja heja! =D

      Radera