3/31/2013

Bytes-bulgursallad!

Hörrni, jag har satt en helt g-e-n-i-a-l idé i rullning och den stavas
L-U-N-C-H-L-Å-D-E-B-Y-T-E.

Härom dagen satt jag på mitt jobb och tittade på min kollegas matlåda och den såg så god ut och så sa jag det och vi började prata mat och vips! hade vi bestämt att vi skulle byta luncher nästa vecka. I tisdags lämnade jag en liten påse innehållande fetaostfyllda köttfärsbiffar med timjan och vitlök, fetaostkräm, råstekt blomkål och en grekisk sallad i jobbkylskåpet. När jag kom tillbaka för min egen lunch väntade en egen påse på mig med en låda bulgursallad som doftade alldeles ljuvligt kryddigt och en perfekt mogen avokado. Som att få en present, på en vardag... på jobbet! :)

Och vet ni vad som gjorde saken ännu bättre?
Nästa dag upptäcker jag en lapp på vår whiteboard med receptet på till mig - present två dagar i rad!

Pernillas marockanska bytesbulgursallad
1 påse torkad frukt
3 dl bulgur
6 dl buljong
300 g morot+palsternacka
1 rödlök
1 röd paprika
50 g soltorkade tomater
1-2 dl sötmandel
1 msk rapsolja
avokado till servering

Dressing:
3 msk chilisås
1 msk honung
1/2 dl vinäger
1 dl rapsolja
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk sambal oelek
skal+saft av en apelsin
1 tsk färsk riven ingefära

Skär den torkade frukten i bitar. Blötlägg den ett par timmar.
Rör ihop dressningen.
Skålla, skala och rosta mandeln.
Koka bulgur i buljongen. Skala och slanta rotsaker. Strimla lök. Fräs grönsakerna i oljan.
Tillsätt 1/2 dl av blötläggningsvattnet från frukten till grönsakerna och koka sakta i fem minuter.
Häll resten av vattnet av frukten. Blanda ner den, bulgur och dressning (eller ha dressningen vid sidan om). Servera med avokado.

4 kommentarer:

  1. Vilken superb idé! Det känns alltid så himla lyxigt att ha någon annan laga mat till en och det smakar (nästan) alltid mycket godare. Grymt recept din kollega delade mig sig av och som definitivt ska provas.Hur många port. blir det förresten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Det är så jag blir snudd på självbelåten på mig själv. >Speciellt roligt eftersom hon lagade mat ut ett kök som jag själv inte har så stor erfarenhet av. Angående portionerna tror jag det är de klassiska 4 st (finns inget angivet) - men laga ät och mät, vettja! ;)

      Radera
  2. Håller med Ann-Louise, vilken bra idé. Men allvarligt talat vet jag inte om det är någon på mitt jobb jag vill byta låda med (he he hoppas de inte läser det här)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det problemet har jag också stött på... man får försöka leta upp någon som man ser har göttiga matlådor med dig. Finns rätt många spna på mitt jobb, som tur är! ...hey, kan inte vi byta matlådor någon dag? DET vore kul! :)

      Radera