6/26/2013

Midsommartårta på två sätt!

Det ena är en ljuvligt söt-seg-krispig historia som jag äter av tills jag mår illa varje gång (och sen spenderar resten av dagen i ett lyckligt sockerrus, eventuellt avbrutet av lite magnknip. Så värt det!) och den andra är en krämigt fräsch variant med den speciella matjessmaken som pricken över i:et.

Två av mina favorittårtor på samma dag, det är vad jag kallar kalasfin midsommarmat det!

Matjessilltårta 
75 g smör
200 g kavring
3 gelatinblad
1 burk (200 g) matjessill
sillspad efter smak
1 rödlök
250 g tjockyoghurt (10%)
3 dl gräddfil

gräslök, till pynt
rädisor, till pynt

Kör kavringen i en mixer så det blir smul av det hela. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Platta ut smulet i en form med löstagbar kant (den vanliga storleken 20-24 cm i .) Ställ den kallt i 15 minuter. Under tiden lägger du gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Finhacka också lök och sillen, blanda dem med kesella och gräddfilen. Smaka av med sillspadet (jag hade ungefär hälften av det som fanns i burken).


Ta upp gelatinbladen, krama ur dem lite försiktigt och smält sen i en kastrull på låg värme. Rör sen ner det smälta i sillblandningen och häll ut över kavringsbottnen. Ställ kallt i minst 3-4 timmar, men kan den stå över natten är det bättre ändå! Pynta med rädisor och massa gräslök innan tårtan ställs fram på bordet.

Världens godaste marängtårta
OK - sanningen att säga så har jag inget recept... för jag är lite rädd att jag ska gå fullständigt bananas och (mer eller mindre) ofrivilligt sätta mig själv på en månadslång tårtdiet om jag får det i min ägo. Jag S-K-A fixa receptet, jag lovar - men tills dess, så tror jag att det ser ut något åt det här hållet!

4 kommentarer: