2/06/2015

Vernissagepaj!

Förra året hade jag det stora nöjet att ha en kurs i glutenfri bakning i Medborgarskolans regi. Eftersom kursen blev en riktigt succé är den tillbaka i år igen - plus tre andra kurser! I år kan man gå endagskurs i glutenfri bakningglutenfria sötsakerglutenfri matlagning och knäckebrödsbakning med mig. Jag var till och med förvånad själv hur roligt jag tyckte det var att hålla kurs och är superpepp på att få göra det igen!


Igår hade Medborgarskolan vernissage på Stadsbiblioteket (kursdeltagare i oljemålning ställer ut sina verk) och jag hade det stora nöjet att bli tillfrågad om att göra tilltuggen... och i samma veva lite reklam för mig själv. Efter lite prioritering från min sida slutade det med att jag gjorde två sorters knäckebröd (rödbeta&fläder och timjan&solrosfrön), glutenfri paj med broccoli&purjo samt glutenfria havrekakor. Buskul och jättegott alltihopa, så jag vill gärna bjuda er på recepten också. Vi börjar med nåt matigt va? Pajen är först ut!



Broccoli&purjopaj med glutenfri pajbotten (från Arla)
pajdeg:
100 g majsmjöl
100 g maizena
1/2 fiberhusk
100 g smör
1 ägg
1 msk kallt vatten

 Sätt ugnen på 200 grader. Gör helst degen i matberedare - mixa ihop smör, fiberhusk, majsmjöl och maizena. Knäck i ägget och ha i vattnet och kör tills du får en smidig deg (har du ingen matberedare, så nyp ihop smöret med mjöler och fiberhusk med fingrarna. Ha i ägg och vatten och knåda ihop till en smidig deg så fort du kan). Låt degen vila i kylskåp i 15 minuter (börja med fyllningen under tiden degen är i kylskåpet.) Tryck ut pajdegen i en runt form (gärna med löstagbar kant, Ø 24 cm.)Förgrädda pajskalet i ca 5 minuter.

fyllning:
250 g färsk broccoli
1 liten purjolök
2 klyftor vitlök
smör
salt+peppar

Hacka vitlök fint. Snitta purjon på hälften och skölj rent mellan bladen, skiva. Börja fräsa lökarna på låg värme i smör. Dela broccolin i små buketter, strimla stjälken ganska tunt. Ha i broccolin i stekpannan också, höj värmen lite grann och fräs i 5-7 minuter. Krydda med salt och peppar.

äggstanning:
3 dl matlagningsgrädde
3 ägg
2-3 dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Rör ihop alla ingredienser utom osten till en äggstanning. Häll grönsaksröran i det förgräddade pajskalet, häll över äggstanningen och strö över ost. Grädda pajen i 35 minuter.

1 kommentar:

  1. Supergod paj verkligen! Tack igen för att du ställde upp :)!

    SvaraRadera