4/27/2010

Vad har hänt i örtlådan sen senast?

Det funkade tydligen att plantera på känn, för kolla vad som har hänt!

På bilden ser ni bladdill, timjan och basilika som kikar upp (oreganon gör det också, men den var för liten för att komma med på bilden. Next time!).

Jättegrön och god comfy-luch.

Okej, om jag har satt i mig samma sallad tre gånger på mindre än en vecka så förtjänar den definitivt en plats på bloggen. Det här är på något sätt comfort food för mig - det är hårt och mjukt, krispigt och fluffigt, beskt, surt och sött, alltid i en enda härlig röra. :) Receptet är en total rip-off från "Raw food på svenska", bortsett från att jag inte har rädisor och pytsar på lite alfalfagroddar istället.

Jättegrön spenat- och ruccolasallad
1/2 ask bladspenat
1/2 ask ruccola
en näve alfalfagroddar
1 stjälk selleri
1 grönt äpple
typ 5 cm gurka
1 avokado
6 valnötter
1 msk citronjuice
1 msk honung

Blanda salladssorterna på en tallrik. Skär selleri, äpple, gurka och avokado i så stora bitar du vill ha dem och blanda ner i salladen. Hacka valnötterna lite grovt. Ringla över citronjuice och honung, blanda runt ordentligt och toppa med valnötter. Voilá - comfy food-lunch! :)

4/26/2010

Andra stoppet - Skåne!

Yes, nu har vi tagit oss vidare i Sverige till nästa landskap, vilket som rubriken skvallrar om är Skåne!
Vill man odla något, ska man helst göra det i Skåne - förutsättningarna här är väldigt bra. I Skåne är en stor del av jorden så kallad moränlera som tillsammans med många soltimmar gör landskapet till ett lapptäcke av uppodlade åkrar. Ett axplock av vad som odlar är korn, raps, potatis och äpplen. I Skåne finns det till och med flera vingårdar som experimenterar med att ta fram skånskt vin, där Kullabygdens vingård är en av de stora pionjärerna. Är du sugen på något lite mer matigt kan du alltid svänga förbi någon av de skånska gårdsmejerier som gör egen ost. På Vilhelmsdal kommer getmjölken från deras egna getter och komjölken från en gård i närheten. Lägg namnen Österlen ädel, Lina (kittost) och vit caprin på namnet - de kommer därifrån och är på god väg att bli klassiker. :)

Ganska nyligen öppna ett helt igenom raw food-café i skånska lilla Kivik (som annars är känd för sina äpplen och sin marknad) - har ni vägarna förbi så tycker jag att ni ska ge Kiviks Lilla Råa ett besök, för det tror jag definitivt det är värt! Är det lite för långt kan ni alltid kika in på ägarna Vilda och Eriks blogg och ta del av allt som händer där. :) I Kivik fiskas det också ål, men tråkigt nog har ålförekomsten minskat på senare tid. Numera finns det något som kallas för Ålfonden, som aktivt jobbar med att kompensera det som fiskas upp genom att sätta ut ålyngel.

Men nu, nu ska vi äta riktigt skånsk äggakaka! :)

Skånsk äggakaka
400 g rimmat sidfläsk i skivor
7 ägg
1,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
smör
salt, peppar

Stek fläsket i en panna, lyft ur det och håll varmt så länge. Häll INTE ur stekfettet ur pannan! Vispa ihop ägg, mjölk, mjölk, 1 tsk salt och 1 krm peppar och häll smeten i den varma stekpannan med stekfettet från det stekta sidfläsket. Stick här och där med stekspaden på att lös smet kan rinna ner och stelna. När kakan har stelnat lite på ytan, ska vi vara lite tuffa - vänd över kakan, förslagsvis till en stor tallrik eller en plastskärbräda. Lägg en klick smör i stekpannan och låt kakan smidigt glida tillbaka ner i stekpannan. Grädda tills smeten har stannat. Servera äggakakan med det stekta fläsket och (obligatorisk!) lingonsylt.

Juryn tyckte:
Efter lite panik vid spisen vid själva vändandet av äggakakan, där jag stod och velade och C stod beredd, så slutade det ganska lyckligt - en liten del av kakan landade på golvet och själva stekytan satt fast i stekpannebotten. Efter lite trixandet och fixande blev golvet torkat och jag fick loss stekytan och lade den helt sonika på den vända kakan. Phu. Jag rekommenderar med andra ord att använda en teflonpanna. Jag var något självkritisk mot den väl tillagade skorpan, men C och G försäkrade: "Nej då, den är inte ALLS bränd, den är bara mörkbrun!". Säger ni det så... :) (Jag hade faktiskt lite samma tanke under matlagningen som Tina på Pickipicki när hon lagade äggakaka...)

Själva smaken var det däremot inget fel på, nej långt därifrån! Det blev moltyst runt köksbordet när vi började äta, bortsett från lite spridda kvidanden av sorten: "Det här är så gott!" och lite lyckligt suckande. Alla tre hyllande konsistensen - det var som en fint tillagad äggröra, alldeles mjuk och krämig. Äggakakan ihop med det stekta rimmade fläsket och lingonsylten var väldigt snarlik vanlig fläskpannkaka, fast bättre på något sätt. G kommenterade den här veckan också: "Nu är jag alldeles varm om öronen!" och både C och jag satt med blossande kinder. Det känns verkligen som rustik, rejäl mat. Trots det lyckades vi med konststycket att sätta i oss en hel stekpanna äggakaka på tre personer - tjejer kan, minsann. ;) Äggakakan var inte särskilt svår att göra eller tidskrävande och är precis något jag skulle få för mig att göra en mörk och ruggig höst/vinterkväll. Comfort food all the way. :)


Betyg: Återigen väl godkänt!
Nästa stopp - Halland, here we come!

Zucchinipasta med tomatsalsa och nötfärs (stand-in för Skånematen).

Jag skäms lite över att jag varken haft tid eller ro att berätta om förra veckans matresa till Skåne (vi åt äggakaka!) men håll ut liiite till, jag skriver snart om det!

Tills dess får ni hålla till godo med en raw variant på spaghetti med köttfärssås. :)

Zucchinipasta med tomatsalsa och nötfärs
1/2 -1 zucchini (beroende på storlek och hunger)
1/2 dl majs
1/2 dl gröna ärtor
1/4 röd paprika
sallad efter humör och behag

Salsa:
1 tomat
1/4 röd paprika
3 soltorkade tomater + lite olja
en handfull färska basilikablad (eller torkad om det inte finns)
1 tsk torkad oregano
cayennepeppar efter smak

Nötfärs:
en handfull mandlar och valnötter
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
soja
olivolja

Salsa: Skär tomater och paprika i lite mindre bitar. Mixa alla ingredienser (stavmixer går som en dans) och smaka av med cayennepeppar för önskad hetta.
Nötfärs: Kör nötterna i en mixer till ett lite grövre smul. Häll över i en skål och blanda med kryddor, olivolja och soja. Börja med lite grann av oljan och sojan och ha i mer efter smak och tyckte.

Hyvla zucchinin med potatisskalare/osthyvel. Skär paprikan i små bitar. Blanda sallad, ärtor, majs, paprika och salsan. Toppa med nötfärs. Klar! :)

Bildregn från Bagaren och Kocken.



I fredags tog jag, C och G en tur till Bagaren och Kocken, där vi ägnade en hel del tid åt att suktande tråna efter i princip allt i hela butiken. Standardfras: "Åh, titta på DEN!". Tur att man alltid kan drömma. ;)

Ljuvligt porslin i lång banor.

Kärlek vid första ögonkastet!

Mer porslin! Blommiga tekoppar och muggar och handdukar och förkläden och allt. :)

Tehylla!

Nej, jag har inte kak-och bullkalas så ofta, men jag lovar att det kommer bli mycket oftare om jag får ett galet rosa kakfat! ;)

Söta muffinsformar och slickepottar.

Muffinsformar i papper i alla möjliga (och omöjliga) varianter.

KitchenAid! Jag vill ha en rosa... eller en lila. Eller en grön. Nej, definitivt en orange! Oj, den finns i guld! ... Kan man få en i varje färg tro?

Mera porslin!

Och avslutningsvis ännu mer porslin. ;)

4/22/2010

Kikärtor, version 2.0

Bönor och sånt kan vara lite kinkigt för magen, speciellt kikärtor tydligen, om jag ska gå på erfarenhet från vänner och bekanta. Det är synd, för det finns nog ingen baljväxt som jag tycker så mycket om som kikärter. Och, om jag gillar kikärter, så älskar jag hummus. Tyvärr uppskattar inte min mage det lika mycket som jag, som sagt.

Med ena foten inne i raw food-svängen poppade det upp en tanke i huvudet på mig härom dagen - men om man groddar dem då? Groddning gör att det hela blir lite mer lättsmält, vilket i alla fall har funkat med allt annat jag har groddat hittills. Sagt och gjort - för en tre dagar sen la jag kikärtor i blöt och sen har de fått stå och grodda sig. Jag sköljde de typ 2-3 gånger om dagen och det växte svansar så det bara knakade. Efter att ha konsulterat Google har jag förstått att man inte kan äta groddade kikärter rätt av, utan måste förvälla dem 5-10 minuter först (är det någon som vet om det stämmer eller om det bara är ljug?).

Sen skulle de bli hummus, men jag kunde inte låta bli att pröva några naturella. My. God. Om kikärter är goda i vanliga fall, så var det här en uppdaterad version. Alldeles ljuvligt nötig, precis som vanligt, men smaken har på på något sätt blivit mer komplex under groddningen. Yummie. Verkligen yummie. Sen gjorde jag världens godaste hummus, som vanligt på Mikkans recept. Nu återstår bara att se om det funkade att grodda dem innan.
Utvärdering kommer!

4/21/2010

Jag är sugen på vad?

Det här är, mina vänner, resultatet av gårdagens craving efter något obestämt. Jag hatar att ha cravings efter obestämda saker, jag ju inte bara stoppa i mig saker på måfå och hoppas att jag ska pricka rätt? Nej, det funkar inte. Tydligen var jag i alla fall sugen på något av det som åkte ner i stekpannan, för jag var väldigt nöjd efteråt. :)

I en stekpanna:
Några skivor halloumi
ett knippe sparris, nedre delen avskuren
smör
olivolja

I en annan stekpanna:
1/2 paprika, strimlad
3 champinjoner, i skivor
3 stängler knipplök, grovhackade
olivolja

Stek allt lite lätt tills grönsakerna fått lite färg med ändå är krispiga och halloumin trevligt gyllene. Salta och peppra. Jag hade ett himla sjå med att hitta något att ha till, men efter lite botaniserande i farmors kylskåp hittade jag en svensk äpplesalsa med chili som satt som en smäck. Mums! :)

Ack, det gör ont när knoppar brister.

När jag precis började grodda, fick jag lite storhetsvansinne och ville odla allt (eller ja, sånt som gick att äta i alla fall). Jag gjorde ett fullt fungerande försök med solrosskott och beställde hem en massa frön som jag skulle leka med. I januari. Blir ni väldigt förvånade om jag säger att man bör plantera de flesta frön i mars-april någonstans? Jag fick helt enkelt lägga odlingstankarna och påsen med frön på en hylla och vänta.

Men igår, smällde det! Då stoppade jag i mig i farmors fleecetröja, plockade fram jord, spade, krukor och frön och satte igång. Försökte ringa mamma för att höra om det var något speciellt jag skulle tänka på, men hon var på jobbet. "I värsta fall så gror de ju inte." tänkte jag och körde på känsla. Här kommer en bild på mina nya bebisar! :)

Utan inbördes ordning: rosmarin, oregano, persilja, timjan, bladdill, basilika och koriander. De ska få stå inomhus i början och komma ut en stund när det är bra väder och sol. Fortsättning följer!


Psst! Förresten, Körsbäret! Det finns ett gäng frön kvar om du också vill leka trädgårdsmästarinna? ;)

4/20/2010

Äpplepaj!

Hmm, jag inser ju i efterhand att det är lite utav en teaser att bara lägga ut en bild på något som jag kallar "världens godaste äpplepaj" och sen inte delge receptet. Det är till och med lite åpet, för att vara ärlig, och sån vill jag ju inte vara. Här kommer receptet!


Världens godaste äppelpaj för 2 väldigt sötsugna

Till degen:
2 dl mandlar
1 msk rapsolja
2-3 färska dadlar
2 tsk kanel
en nypa salt
1 msk honung
2 msk kakao

Fyllning och garnering:

1 äpple
1 banan
2 färska dadlar
kanel efter smak
2 tunt skivade äpplen till garnering

Fram med mixern och kör mandlarna finhackade. Ha sedan i olja, dadlar (glöm inte ta ur kärnan!), salt, honung, kanel och kakao och kör tills det bildats en mjuk deg. Tryck ut degen i två djupa tallrikar. Diska ur mixern en snabbis och hiva sedan ner ingredienserna till fyllningen och mixa till en slät smet. Fördela fyllningen på pajskalen och garnera med tunt skivade äpplen. (Citat från baket: "Räcker det med äpple eller ska jag ha mer?" C tittar på pajen, tittar på mig med ett stort leende och säger: "Äpple är gott!". Vi hade massa äpple på, med andra ord. ;))

Pudra över lite kanel, intag soffposition framför valfri Disneyfilm och njut. :)

4/19/2010

Bibehåll barnasinnet!

Jag och C hade storslagna planer med nostalgivibbar i lördags - Disneykväll och raw sushi. Efter en veckas diskussioner om vilka filmer vi skulle se (vi hade redan innan avverkat Mulan, Lejonkungen, Herkules och... någon mer) kom vi fram till Alladin, Ringaren i Notre Dame, Askungen, Tarzan och Lilla sjöjungfrun. Glada i hågen gick vi och handlade det sista till maten och lånade filmer. Vi inledde med Alladin, hade paus för att göra maten och fortsatte med Ringaren i Notre Dame. Efter det hade vi lite beslutsångest innan vi bestämde oss för Askungen... som visade sig vara "Askungen och det magiska trollspöt". Fel film. Vi skrattade lite åt hur klantiga vi varit som hyrt fel film och satte i Lilla sjöjungfrun... som också var fel, en rip-off och hette "Lilla sjöjungfrun. Sagan om Ariel. " Lite småtjuriga satte vi i Tarzanfilmen, bara för att upptäcka att den också var fel. Då svor vi så det osade över vår egen klantighet, innan vi började skratta åt eländet och gjorde (världens godaste!) raw äpplepaj och tittade på "Julie&Julia" istället.

Jaha. Tre filmer fel av fem. Hur lyckas man?
...tur att maten var god i alla fall! :)

Sushiröra 1: mosad avokado, hackad purjolök, pepparrot
Sushiröra 2: pinjenötter mixade med wasabi
Sushiröra 3: mandel mixad med olja, paprikapulver och curry

Tillbehör: soja, wasabi, inlagd ingefära, noriark
morot, rädisor, gurka, selleri, paprika och tomat i sushipassande bitar.

Gör rörorna och skär grönsakerna. Klipp norin i lagom bitar och gör sushibitarna en och en. Försök lägga på lagom fyllning så att det går att rulla igen (jag lyckades inte särskilt ofta med det.)


Världens godaste och finaste äpplepaj!

4/17/2010

Första stoppet - Blekinge!

Nu ska ni få höra!
I torsdags var jag, C och G i Blekinge, minsann!
Blekinge är ett ganska litet landskap och mäter bara fyra mil mellan Östersjökusten i söder och gränsen till Småland, men är inte mindre viktigt för det. Här kunde snapphanar ligga i bakhåll förr i tiden och aktade man sig inte noga kunde man bli av med både det ena och det andra (livhanken, till exempel). Blekinge blev slutligen svenskt vid freden i Roskilde och sedan dess har vi till fullo kunnat njuta av allt som finns där. Blekinge har både skogslandskap, hav och åar som ger tillgång till fisk i massor som bland annat röks. I Hällevik kan man hitta Hennings rökeri, där man levt av fisket i generationer. Kurrar det i magen kan man smita in och ta en sillmacka! Något annat som är värt ett extra stopp är öarna Sturkö och Senoren - på Sturkö finns det örtplantor som odlats i ekologiskt kallväxthus och därmed är klarar lite extra kyla och på Senoren hittar man en gårdsbutik med lokalt producerad mat, med möjlighet till fika och mat i det tillhörande kafét. En stad man inte ska missa i Blekinge på sommaren är Karlskrona - finare sommarstad får man leta efter!

Efter att ha varit runt i hela Blekinge var vi tre naturligtvis hungriga och satte i oss inget annat än varsin stor portion:

Sjömansbiff
500 g lövbiff
1 kg potatis
4 gula lökar
1 tsk timjan
1 flaska mörkt öl (33 cl)
2 dl vatten
1,5 msk koncentrerad oxfond
1 lagerblad
1 dl hackad persilja
salt, vitpeppar
smör att steka i

Skala potatisen och lök och skär i tunna skivor. Bryn löken i 1 msk smör, ta upp löken och bryn sedan köttet på båda sidorna i lite mer smör. Tänk på att det går ruskigt fort när det är lövbiff! Varva potatis, lök, kött, timjan, 1 tsk salt och 3 krm peppar i en gryta. Häll på öl, vatten och fond, lägg ner lagerbladet och låt grytan småkoka under lock i ca 45 minuter. Servera direkt ur grytan och garnera med massa hackad persilja!

Juryn tyckte:
Faktum är att vi var lätt skeptiska till den enorma mängden lök, men det behövde vi inte vara. Resultat blev underbart. "Åh, jag känner hur jag blir varm ända ner i magen!" sa C, G hävdade att hon blev alldeles varm om öronen. Så kan man verkligen beskriva den här rätten, värmande och rustik. Ruskigt lättlagad, bra kryddad, med en härlig harmoni mellan smakerna. Jag köpte vanlig 3,5%-porter som finns på ICA, givetvis smakar det annorlunda med ett annat öl. Min enda kritik var att jag tyckte att köttbiten blev lite väl kort i konsistensen och inte så mör som jag velat. G tipsade om att banka ut lövbiffbitarna för att få dem saftigare - det ska jag definitivt pröva nästa gång! Vad ni än gör, skippa INTE persiljan, den gör verkligen den där extra lilla twisten till! Vi kom fram till att sjömansbiff bäst serveras i djupa tallrikar, så att man kan äta upp all den goda buljongen också. I brist på det avslutade vi middagen såhär:

Man kan ju inte lämna det godaste kvar, eller hur? ;)


Betyg: Väl godkänt (med bravur!)
Nästa vecka åker vi till Skåne! :)

4/14/2010

Hemma är där kramarna finns.

Igår råkade jag ut för en mycket omotiverad förmiddag och en ytterst grinig eftermiddag. Till råga på allt så hade jag inte ens något att vara grinig på, vilket gjorde mig ännu lite surare. Jag prövade de sedvanliga tipsen - jag gick ut på promenad i solen, jag tränade, jag åt mellanmål... men icke. Då tog jag till mitt trumfkort och åkte hem till mamma och pappa. Efter några jättelånga kramar, hembakt fröbröd och en skål med knallgul soppa kändes det mycket mycket bättre. :)

Hemvändarsoppa för griniga dagar (Knallgul soppa med räkor och zucchini) 2 port
500 g oskalade räkor (jag råkar veta att det var kräftstjärtar i den jag åt igår.
En burk såna istället, om man vill.)
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 liten zucchini
1-2 msk olivolja
1 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 dl vitt vin
1 msk färsk basilika
1-2 tsk gurkmeja
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk örtsalt
1 msk citronsaft
1/2 dl koncentrerad apelsinjuice

Om du använder räkor, börja med att skala dem och ställ på något kallt ställe sålänge. Använder du kräftstjärtar, häll av dem. Hacka lök och vitlök fint. Tärna zucchinin i små tärningar. Fräs lök och vitlök i olivolja, tillsätt sedan zucchinin och fräs i 3-4 minuter tills grönsakerna mjuknat och fått lite färg. Tillsätt grädde, vatten, vin, kryddor, citron- och apelsinjuice. Låt puttra i ca 10 minuter. Vänd ner räkorna/kräftstjärtarna och koka i någon minut till, såpass att det blir varmt igen (koka inte för länge bara, då blir räkorna/kräftstjärtarna sega och tråkiga.) Servera i fina skålar och ät ett gott bröd till.

Ljuvlig smakkrock.

Som ni säkert vet så upplever vi ju maten med alla våra sinnen. En riktigt härlig smakkombination blir det när det krockar mellan sött, beskt och surt, mjukt och hårt. Den här palsternackscouscousen (stulen från "Rawfood på svenska") har allt det. Dessutom är den ruskigt snygg också. :)

Palsternackscouscous
Crispsallad
Ekbladssallad (tanken är att ha en mjuk sallad och en lite hårdare sallad, så hittar du inte exakt rätt salladssorter - ta något annat, men behåll konsistenstanken!)
Palsternacka
Selleri
Avokado
Gurka
Päron
Valnötter

Dressing på:
1 tsk honung
2 msk olivolja
2 msk citronjuice
en nypa salt

Skala/skrubba palsternackan och kör den till couscousstorlek i en mixer. Gör sallad på resten av ingredienserna - hacka, skiva, skär i bitar, tärna, vad du nu tycker passar sig. Häll palsternackssmulet över salladen, ringla över dressingen och voilá!

4/12/2010

Pröva lyckan.

En ganska nyupptäckt blogg för mig är Kalasgott, där det finns smått och gott av det mesta. Just nu annonserar hon ut en tävling där man kan vinna ett cupcakeskit från Lyckas med mat och why not? Det var inte överdrivet svårt att hitta favoriter på den hemsidan, vad sägs om prickiga muffinsformar (ack så onödiga, men ack så fina!) hjärtmuffinsformar i silikon eller varför inte go high-tech och bli kär i en pastamaskin? :) Internet har verkligen tagit fönstershopping till en helt ny nivå. ;)




(Ska jag vara ärlig vill jag mest vinna för att ge priserna till G, så hon kan ha cupcakeslekstuga hemma. Hon var rent barnsligt förtjust när hon presenterade sina cupcakes i lördags, så härligt att se henne glada min. :))

Rödgrön röra.

Ack och ve -mitt bovetecrunch är slut! Eftersom förra omgången blev en pangsuccé så gör jag om samma sak igen, men med lite modifikation. Omväxling förnöjer ju, som det heter. :)




1,5 dl bovete
0,5 dl linfrön
0,5 dl pumpakärnor
lägges i blöt över natten. Sköljdes av i en sil, blandades med 1 tsk vaniljpulver + 1 tsk kardemumma, plus ett par nävar småhackade tranbär. Skjuts in i ugnen på 40 grader i 20 timmar (7 timmar i skrivandets stund), sen är det bara att cruncha loss igen. :)

Flärdfull förfest - check!

På lördagkvällen kom jag hem till ett hus med C och G som hade lagat mat och anförskaffat en allmänt bra partystämning. Hungriga och glada högg vi in på maten och först efteråt kom vi på - fan också, vi skulle ju ta kort!

Så, inte heller den här gången finns det kort på våra rårakor med gravad lax och kesellaklick, köttfärsröran med tortillabröd eller de guldgula morotspinnarna (som vi i och för sig bara smakade på, för jag hade de för länge inne i ugnen). MEN, däremot kan jag stoltsera med bilder på C:s muscavadosnittar med kaffekross och G:s finaste (och godaste!) cupcakes! :)











Muscavadosnittar med kaffekross



Browniecupcakes med
hallon doppade i vit choklad.









Cupcakes med gräddfil och blåbär

Och slutligen cupcakes med världens finaste dekorationer i vit choklad. Hon är fingerfärdig, den flickan! :)
(Ja, alla smakade ungefär som en bit av himmelen. :))

4/09/2010

Sveriges nya landskapsrätter - the challenge!

Jag har tidigare berättat om hur viktigt jag tycker det här med egengjort, traditioner och bevara den matkulturen vi har, är. Icas förlag har gett ut en bok som heter "Hela Sveriges husman" som jag älskar över allt - jag har läst den minst 10 gånger (förmodligen fler...), ligger på kvällarna och tittar, funderar, läser om och myser.

Förra hösten utlyste Ica en tävling där det gällde att dels rösta fram en landskapsrätt och skicka in en recept på en ny, modern husmansrätt, med smaker som är typisk för just det landskapet. Det hela mynnade ut i en ny kokbok som heter "Sveriges nya landskapsrätter". Efter att ha gått runt och trånat efter den boken sen den kom ut blev min lycka fullständig när jag fick den av mamma&pappa i påskpresent. Godis? Screw that! En ny kokbok? Woho!


Jag satt och bläddrade i den häromdagen, läste alla små faktarutor, log av förtjusning åt både gamla och nya rätter, när jag slogs av en tanke - jag har ätit väldigt lite av det här. Raggmunk med fläsk, surströmmingsklämma, rårakor, äggost... och sen var det slut. Av allt det speciella som finns i vårt fina avlånga land har jag ätit fyra typiska rätter. Så jag bestämde mig bums för att laga mig igenom Sverige. Släng dig i väggen Nils Holgersson!

Det kommer gå till såhär:
Varje vecka kommer jag, utifrån "Sveriges nya landskapsrätter", att laga den typiska landskapsrätten för ett landskap. Jag ska laga receptet till punkt och pricka, avnjuta måltiden och poängsätta rätten. Helst ska jag se till att ha middagssällskap, så att det inte blir en väldigt partisk jury. I de fall där landskaprätten är en efterrätt, så kommer den föregås av en varmrätt med landskapstypiska smaker, men det är fortfarande den riktiga landskapsrätten i fokus. Utvärderingen och receptet kommer hamna på bloggen, tillsammans med lite bilder och landskapsinfo. Jag börjar från början i boken, vilket innebär att jag går nerifrån och upp:

Blekinge - Sjömansbiff
Skåne - Äggakaka
Halland - Långkål med skinka
Gotland - Saffranspannkaka
Öland - Öländska kroppkakor
Småland - Småländsk ostkaka
Östergötland - Raggmunk med fläsk
Västergötland - Grynkorv
Bohuslän - Äggost
Dalsland - Äpplekaka från Åmål
Värmland - Nävgröt
Närke - Skomakarlåda
Västmaland -Mälargös med pepparrot
Södermanland - Sorundatårta
Uppland - Ångbåtsbiff
Dalarna - Rårakor
Gästrikland - Sotare med färskpotatis
Hälsingland - Hälsingeostkaka
Medelpad - Tjälknöl
Ångermanland - Surströmmingsklämma
Härjedalen - Röding med flötgröt
Jämtland - Älgstek med murklor
Västerbotten - Västerbottenspaj
Norrbotten - Pitepalt
Lappland - Suovas pirko


Så, hur låter det? Någon som anmäler sig som frivillig middagsgäst till något speciellt tillfälle? ;)

4/07/2010

R-awsome falafel!

Ni vet de gångerna man hittar ett recept på internet, nästan dör av förtjusning, skaffar alla råvaror för att sedan göra rätten och upptäcka att den faktiskt smakade precis! lika bra som ni hoppats?

Det är mycket sällsynta tillfällen, men jag hade ett sånt ikväll. Jag har lurat in C i raw food-svängen också (muhaha!), så ikväll bjöd jag henne på raw falafel på recept från Gena (med en anings modifikation). Vi åt, vi njöt, vi blev mätta. Happy ending!

Loving raw falafel med krämig korianderdressing
(det kan vara lite lustiga mått, jag valde att översätta dem)

Falafel:
4 msk mandelsmör
2,4 dl torkad, strimlad, osötad kokos
ca 5 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
2,5 msk finhackad färsk koriander
2 msk citronjuice
1 msk olivolja
1-2 msk tahini
1/4 tsk svartpeppar
1/2 tsk havssalt
1 tsk hel spiskummin, mortlad
1 tsk hel koriander, mortlad
en puff cayennepeppar

Dressing:
1,2 dl sesamfrön
3 msk limejuice
1/2 tsk havssalt
2,5 msk vatten
2,5 msk färsk koriander, hårt packad
1 dadel eller 1 msk agave

Mixa alla ingredienser till falafeln i en matberedare och forma till bollar. Ta mer olja eller nötsmör om falafelmixen inte håller ihop ordentligt.
Mixa alla ingredienserna till dressingen och späd med vatten om den blir för tjock.

Servera falafeln på romansalladsblad med det man vanligen brukar ha till falafel - vi hade tomat, rödlök och strimlad vitkål. Ät, njut och lyckas du med det utan att tappa något är jag imponerad. :)


4/06/2010

Hur man överlever att skriva en magisteruppsats.

Björnbär, mango, hallon, röda vinbär. Varva med turkisk yoghurt, rostade solrosfrön och lite honung - och så en kopp te by the side.

Pimp my salad!

Efter en riktigt bra långhelg firar jag återintåget i vardagen igen med att pimpa min lunchsallad. Här är det som ingick, hur mycket du vill ha av varje får du stå för själv. :)



Machesallad /Ruccola / Morot / Gröna ärtor / Tomat / Avokado / Alfalfagroddar / Cashewnötter / Valnötter / Granatäpplekärnor

Riv/Hacka/Skiva/Bryt i bitar och lägg på tallrik. Ringla över nedanstående dressing och njut.

Mixa dressing av:
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
en bit (typ 2 cm) färsk ingefära
lite salt
lite svartpeppar
lite paprikpulver
persilja efter smak
vatten till önskad konsistens

Våga vägra måndag!

Förra måndagen gick jag och väntade på att dagen skulle ta slut. Den här veckans måndag försvann genom att vara en röd dag och förvillande lik en söndag. En mycket bra fusksöndag som innehöll sovmorgon, film, pizza och en gammal klassiker i form av en pimpad variant av kladdkaka. Det känns som tusen år jag åt det sist!


Klassisk pimpad kladdkaka
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
Pollygodisar
Minismarties

Sätt ugnen på 200 grader, smörj och bröa en bra kladdkakeform. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smält smör. I en annan skål, blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt, rör sedan ner bladningen i ägg-socker-smör-smeten. Hacka eventuellt Pollygodiset i mindre bitar (det gjorde inte vi.) och rör i det. Häll smeten i formen och strö över smarties. Grädda kakan i ca 20 minuter, håll lite koll på den så att den inte blir för fast!



Till vår enorma förtjusning blåste Pollygodiset upp sig när det var i ugnen och blev mjuka, fluffiga bollar. Jag tror dock att jag ska ta och experimentera lite med kladdkaka när andan faller på - jag vill ha mer chokladsmak och mindre socker. Mikkan är ju annars känd för att pimpa till recept med gott utfall... hur tror ni nötmjöl skulle göra sig i en kladdkaka?

4/04/2010

Matjessilltårta och ljus kavring.

C:s mamma är jättegullig och berättade igår att hon tycker jag ska öppna bageri. Njae, inte just nu kanske, men jag lovade henne i alla fall att lägga ut receptet på matjestårtan och på den ljusa kavringen jag hade i botten. Det får duga så länge! :)

Matjessilltårta att få beröm för

75 g smör
200 g kavring
4 gelatinblad
1 burk (200 g) matjessill
sillspad efter smak
1 rödlök
250 g kesella (10%)
3 dl gräddfil

gräslök
rädisor

Kör kavringen i en mixer så det blir smul av det hela. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Platta ut smulet i en form med löstagbar kant (den vanliga storleken 20-24 cm i .) Ställ den kallt i 15 minuter. Under tiden lägger du gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Finhacka också lök och sillen, blanda dem med kesella och gräddfilen. Smaka av med sillspadet (jag hade ungefär hälften av det som fanns i burken).

Ta upp gelatinbladen, krama ur dem lite försiktigt och smält sen i en kastrull på låg värme. Rör sen ner det smälta i sillbladningen och häll ut över kavringsbottnen. Ställ kallt i minst 3-4 timmar, men kan den stå över natten är det bättre ändå. :)
Till servering, ta av kanten, dekorera med rädisor och massa gräslök!


Plommonets ljusa kavring 2 formar
(tar 2-3 dagar)

4 dl vatten
1/2 msk hel kummin
2 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt

Kväll, dag 1.
Koka upp vattnet, häll det sedan över kumminfröna och låt dra i en kvart. Sila av fröna, häll vattnet över mjölet, rör ordentligt, täck med plastfolie/en plastpåse/ett lock och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2.
25 g jäst
2 dl vatten, 37 grader
25 g smör
3/4 msk salt
1/2 msk ättiksprit
1/2 dl ljus sirap
6 dl grovt rågmjöl
3 dl rågsikt
vetemjöl tills degen är smidig

Rör ut jästen i fingerljummet vatten, blanda med gröten från dagen innan. Smält smöret och blanda i det och salt, ättika och sirap. Rör ihop och tillsätt rågmjöl och rågsikt. Arbeta undan för undan in vetemjöl tills du får en smidig deg, men se till att tiden degen arbetas blir minst 5 minuter. Täck över och låt degen jäsa i minst en timme, gärna två.

Ta upp degen på bakbord, dela den i två delar och lägg varje del i en avlång bakform. Täck över och jäs i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. När degen är färdigjäst, ställ in formarna i nedre delen av ugnen och lägg en plåt med en tyngd över formarna. Sänk värmen till 175 grader och grädda i en timme. Lossa bröden och grädda i 5 minuter till utan formar, så får de lite skorpa.

Låt bröden svalna på galler UTAN bakduk. När bröden svalnat, linda in dem i handduk och låt ligga till nästa dag (om man orkar hålla sig så länge, vill säga. ;)). Skär i tunna skivor och njut. Är också jättegoda att rosta!



PS. Jag vet att det vanligen är mörk sirap i kavring, men ja, det fanns ingen sån hemma, därav ljus sirap. Givetvis går det bra att byta ut mot mörk sirap om man vill. :). DS.

Påskmiddag!

Pyntat påskträd!

Påsk betyder påskmiddag, företrädesvis med familjen för min del, familjekär som jag är. Med farföräldrar och vanliga föräldrar i Spanien tog jag min tillflykt till C och hennes familj. Där fanns allting - en pappa som drog dåliga ordvitsar, en härlig lillebror och en söt mamma, plus lite annat folk. Och, icke att förglömma, en massa massa jättegod påskmat! Jag bistod med en matjessilltårta, G:s vridna bröd och en ljus kavring. Matjesstillstårtan fick i princip stående ovationer och var en av två saker som faktiskt tog slut på middagsbordet. Jag fick så många komplimanger för den att jag började rodna. :) Dessutom fick jag pröva på både solöga, äggost och en chili-lime-sill som fick mina smaklökar att dansa av lycka. Kvällen innefattade en hel del receptdiskussioner och även en hel del chokladägg. Glad påsk på er allihopa!










Currysill och småknäcke med
galet god röra med rökt makrill.

Kaviarägg och tjusigt upplagt solöga.
En orättvist dålig bild på en mycket god chili-limesill.

Världens finaste och godaste matjessilltårta!
(Blygsamhet är tråkigt. ;))














Ägg i långa banor!
Mycket god och mycket vacker äggost.

En kalastallrik och den sötaste prickiga äggkoppen!













C och jag målade faktiskt ägg...
... men glömde ta kort på dem innan vi åt upp dem. :P

Och även om det verkade omöjligt...













... så visst fick vi ner C:s moccarutor
och lite pappabakade kakor till efterrätt. :)