12/04/2011

Äpple&kardemummaknäcke.

Det råder total knäckebrödsfeber i Plommonköket.

Jooo, mer än vanligt! Jag har fått så mycket pepp och beröm och komplimanger att det är ett under att jag inte har högfärdshosta dygnet runt. Nu i veckan fick till till och med titeln queen of knäckebröd. Väldigt inofficiellt, men ändå! Ska jag vara helt ärlig blev jag lite gråtmild när jag satt och läste igenom alla fina ord, både själva inlägget och kommentarerna under.

Jag bakade en alldeles ny och experimentell variant till en väns glöggmys igår, med äpple, dadelpasta och kardemumma. Jag hade en väldigt bestämd idé om hur jag trodde det skulle bli, men knäckebrödet var egensinnigt och det blev något helt annat. Sen ägnade jag festen igenom åt att tala om för deltagarna att "Det här är bara ett experiment än så länge!" och festdeltagarna ägnade festen åt att tala om för mig att jag var knäpp i huvudet och att brödet var jättegott.

Jag kommer att pyssla lite mer med det här receptet
- men så här ser det ut än så länge!

Äpple&kardemummaknäcke
2 dl osötat äpplemos
1 rivet äpple
2 dl vatten
25 g jäst
3 rågade matskedar dadelpasta
2 dl havregryn (mixade till mjöl)
1 dl hampafrön (mixade till mjöl)
3 dl grahamsmjöl
6 dl fullkorns-dinkelmjöl
ca 1-2 dl mandelspån
malen kardemumma

Smula jästen i en bunke, ha i dadelpastan, äpplemos och vatten och rör tills den är upplöst. Blanda i rivet äpple, havregryn och hampafrön. Arbeta in grahamsmjöl och dinkelmjölet (eventuellt kan du behöver mer/mindre dinkel) tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Arbeta degen i maskin runt 5 minuter och gärna dubbla tiden för hand (men det är inte jättenödvändigt). Täck över och låt jäsa i 60 minuter eller övet natten i kylskåp.

Under tiden degen jäser, sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 4 lika stora delar och kavla ut på mjölad bänk tills degen är lika stor som en ugnsform ungefär. Sedan flyttar du den till en bakplåtspapper och fortsätter kavla tills dess att degen i princip täcker hela bakplåtspappret. Om degen fastnar, så använda mer mjöl - knäckebröd tillhör inte bröden som du behöver vara rädd för att de ska bli torra av för mycket mjöl. Kavla ut så många bröd som du ska ha inne i ugnen (jag bakade i varmluftsugn, så jag kunde ha 2 åt gången) och därefter fixar du pyntet - pensla degen lite slarvigt med vatten, strö över mandelflagor och kardemumma och kavla in det i degen. Picka med en gaffel och in i ugnen i 17-20 minuter tills de är gyllenbruna.

Låt svalna på bakgaller, bryt i bitar och bjud på till nästa adventsfika! :)

4 kommentarer:

 1. Här sitter jag och dreglar på tisdagskvällen...

  SvaraRadera
 2. Kim - Haha, det är inget emot hur du kommer dregla på glöggmys-träffen. ;)

  SvaraRadera
 3. Dadelpasta låter spännande! Vad mer kan man använda det till?

  SvaraRadera
 4. Thea - jag har ursprungligen fått det från www.choosingraw.com, där hon använde det i en brödpudding (som var jättegod!). Annars har jag använt dadelpasta som ett alternativ till sötning i bakning - dels i knäckebak, del för att söta müsli innan rostning. Annars är det jättegott som du skulle använda marmelad, typ på rostat bröd. :) Inte hunnit med att prova det i så många saker än, det kommer mera! :)

  SvaraRadera