12/19/2011

Den Bästa Rödkålssalladen.

Jag vet att jag lovade er knäckerecepten, men av okänd anledning (OK, jag var nyvaken) åkte jag ifrån papperna där jag antecknat orginalrecepten och ändringarna, så ni får hålla ut ett par dagar till.  Mitt lösbladssystem håller på att spåra ur. Tomten, jag önskar mig en anteckningsbok att skriva recept i!

Som tröstpris så tänker jag passa på att dela med mig av Den Bästa Rödkålssalladen. Ursprungligen kommer den nog från en gammal Buffétidning och har hängt med länge. Det bästa med den är att den är snabb, innehåller få ingredienser, är lätt att göra mycket av (har du inte två sorters senap, så ta den du har!) och bara blir bättre och bättre ju längre den får stå. Det sista påståendet är lite taget ur luften, för den brukar inte hinna stå så länge...

Just det, den är ruskigt god och snygg dessutom.
(bilden lånad från Oh She Glows)

Bästa Rödkålssalladen
1 kg rödkål
3 morötter
1 dl rostade solrosfrön till pynt

Senap-och honungsdressing:
1 tsk (eller efter smak) grov osötad senap
1 tsk (eller efter smak) dijonsenap
2 msk balsamvinäger (eller annan vinäger)
1-2 tsk honung
1 dl olja
0,5-1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Skala morötterna, plocka bort eventuella fula blad på kålen.
Strimla rödkålen och riv morötterna, har du en matberedare går det i ett nafs!
Vispa ihop ingredienserna till dressingen och smaka av. Häll dressingen över morötterna och rödkålen och låt salladen stå och gotta till sig en stund (typ 30 min, men gärna över natten om det finns tid.). Strö solroskärnor över vid serveringen.

Nu när du sparat in tiden det skulle tagit att göra en ny sallad inför varje måltid under julmatsätandet, så föreslår jag att du lägger den tiden på att ta en promenad i vintersolen eller krama någon du tycker om. Eller både och!

4 kommentarer:

 1. Bra recept, det är lite trist i grönsaksdiskarna just nu så alla fina salladstips mottages tacksamt!

  SvaraRadera
 2. Mårtenssons kök - jag håller med! Alla glada färger på matbordet är välkomna. :)

  SvaraRadera
 3. Det här låter ju helt sjukt gott! Syrlig senapskål... yum yum yum! Jag har tänkt börja laga en massa jul mat imorgon och än så länge har jag Kims grönkålspaté, knäckebröd, min äppelsallad, risgrynsgröt och den här salladen på listan. :D

  SvaraRadera
 4. Ann-Louise - Den ÄR yum yum! Jag önskar den fick tillfälle att stå sig mer än två dagar någon gång. :P Wow. Jag skulle vilja gå bananas på alla våra matbloggares julbord. Det sker liksom en slags väldigt givande korsbefruktning av allas stil och recept när vi möts och utbyter idéer och tips. :)

  SvaraRadera