12/20/2011

Äpple/kardemummaknäcke, 2.0

Nu så. Jag är hemma, jag har mitt modifierade knäckerecept vid mina sida och jag tror till och med jag kan tyda mina egna kråkfötter. Utan ytterligare åthävor - jag ger er äpple/kardemummaknäcket, version 2.0!

Äpple/kardemummaknäcke, 2.0
2 dl osötat äpplemos
1 rivet äpple av söt sort, typ Pink Lady
0,5 dl vatten
12 g jäst
3 rågade matskedar dadelpasta
1,5 dl havregryn (mixade till mjöl)
0,5 dl hampafrön (mixade till mjöl)
2 dl grahamsmjöl
5,5-6 dl fullkorns-dinkelmjöl
ca 1-2 dl mandelspån
malen kardemumma

Samma utförande som förra gången, alltså: 
Smula jästen i en bunke, ha i dadelpastan, äpplemos och vatten och rör tills den är upplöst. Blanda i rivet äpple, havregryn och hampafrön. Arbeta in grahamsmjöl och dinkelmjölet (eventuellt kan du behöver mer/mindre dinkel) tills du får en smidig deg som släpper från bunkens kanter. Arbeta degen i maskin runt 5 minuter och gärna dubbla tiden för hand (men det är inte jättenödvändigt). Täck över och låt jäsa i 60 minuter..

Under tiden degen jäser, sätt ugnen på 175 grader. När degen är färdigjäst, dela den i 4 lika stora delar och kavla ut på mjölad bänk tills degen är lika stor som en ugnsform ungefär. Sedan flyttar du den till en bakplåtspapper och fortsätter kavla tills dess att degen i princip täcker hela bakplåtspappret. Om degen fastnar, så använda mer mjöl - knäckebröd tillhör inte bröden som du behöver vara rädd för att de ska bli torra av för mycket mjöl. Kavla ut så många bröd som du ska ha inne i ugnen (jag bakade i varmluftsugn, så jag kunde ha 2 åt gången) och därefter fixar du pyntet - pensla degen lite slarvigt med vatten, strö över mandelflagor och kardemumma och kavla in det i degen. Picka med en gaffel och in i ugnen i 17-20 minuter tills de är gyllenbruna. 

Det var det söta äpplet som blev pricken över isberget!
Hoppas ni testar det här, det passar fint in i december och julighet. Det gör förresten också apelsin/nejlikaknäcket som är näst ut - kommer innan veckan är slut!

4 kommentarer:

 1. Låter gott, tack för receptet!

  SvaraRadera
 2. Hovkonditorn - opartiska (?) röster säger att det är det bästa knäckebrödet de smakat! :) Hoppas du gillar det med!

  SvaraRadera
 3. Hurra, hurrahurrahurra! BÄSTA knäckebrödet ever!

  God ju, mitt kära plommon!

  SvaraRadera
 4. Charlotta - SÅ GLAD att du gillade det! God Jul kära matrepublikan!

  SvaraRadera