12/11/2011

Bakspaden är invigd!


Kommer ni ihåg den otroligt fina bak/pizzaspaden som min handyman till morfar gjorde åt mig i somras? Jag har verkligen väntat in ett speciellt tillfälle till att inviga den!

I början av sommaren åkte två av mina bästa vänner och backpack:ade i Indien, Kina och Laos i 4 månader och lämnade mig med ansvar att ta väl hand om deras baksten. Jag gjorde mitt allra bästa! Nu har de kommit hem och i fredags var det myskväll med pizza(examens)bak - och bakspaden invigdes. Det är möjligt att jag är lite partisk, men jag tycker pizzorna blev ovanligt goda. Det kan bero på receptet, det kan bero på sällskapet, men jag tror att det allra mest berodde på bakspaden!

Invigningspizza
pizzadeg:
3 g jäst
4 dl kallt vatten
3/4 tsk salt
1 tsk honung
2 msk olivolja
2 tsk oregano
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
vetemjöl till en spänstig deg som släpper från bunkens kanter, ca 3-4 dl

På morgonen: Lös upp jästen i vattnet. Om du har en degmaskin, använd gärna den, annars blir det till att knåda! Blanda i salt, honung, olivolja och oregano. Ha i mjölet tills degen känns smidig och släpper bunkens kanter och knåda den därefter minst 5 minuter i maskinen (10 min för hand). Täck över med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur tills kvällen kommer.

På pizzan:
tomatsås
pesto
tunt hyvlade rödbetor (potatisskalare/osthyvel funkar fint!)
chevré
ruccola
honung att ringla över

På kvällen: Sätt på ugnen i god tid på maxtemperatur (ca 45-60 minuter innan). Om du inte har en baksten, låt en plåt stå inne i ugnen. Dela pizzadegen i 4 bitar och knåda igenom den. Kavla/dra ut dem till önskad stor- och tjocklek.

Jag delade upp min pizza - på hälften bredde jag tomatsås och på hälften bredde jag pesto (det visade sig vara precis lika gott, men på olika sätt). Sen pyntade jag med massa rödbeta och chevré, duttade pesto på tomatsidan och skjutsade in pizzan i ugnen med min otroligt fina och användbara bakspade. När pizzan var färdig, efter runt 7 minuter, tog jag ut den - även denna gång med bakspaden. Helt problemfritt. Inga brända fingrar! Hurra!

Pizzan toppade vi med att ringla honung över och därefter ha på en drös med salladsblad. Sen mös vi heeela kvällen. :)

2 kommentarer:

  1. Jag dör av avundsjuka! Jag FÖRBJUDER dig att visa bilder på spaden i bloggen. OK?
    ;-)

    SvaraRadera
  2. Tina - jag skulle gärna göra dig till viljes, med då skulle morfar bli så ledsen! :P Jag kan skicka förvarningar till dig om vilka inlägg bakspaden är med i så du kan undvika dem! ;)

    SvaraRadera