12/04/2011

Solklicksmiddag.

Göteborg har fastnat någonstans mellan ruskhöst och inte riktigt vinter. Det blåser och regnar och vädret är svart på morgonen, grått-grått-grått på dagen och så blir det svart igen klockan 15. Definitivt en tid då det ska vara lite färg och värme i maten, med andra ord!

Den här rätten är färgglad och fin med grönt, blänkande svart och lysande solgult. Såsen kommer från Angela och är en riktig stjärna med rostad butternut squash. Om du förbereder såsen går rätten att göra på den tiden som riset kokar. Eller matvetet. Eller dinkelkornen. Eller pastan. Eller vad du nu föredrar just idag! Vad som är ruskigt snyggt är dock svart ris - för att inte tala om hur gott det är! Inspirationen kommer från Ann-Louise gudomliga grönkål (som också är värt både en och två provlagningar!)

Solklicksmiddag
en bunt grönkål
1 dl ris per person (mitt svarta finns på Orienthuset)
1,5 dl kokta/konserverade kikärter per person (eller annan skön böna)
balsamvinäger
olja
salt, peppar

Koka riset enligt förpackningen.
Häll av kikärterna om de är konserverade och låt de rinna av.
Skölj grönkålen och strimla den.
Häll lite (kokos)olja i en stekpanna och låt den bli varm. Lägg i grönkålen och fräs på medelvärme i 2-3 minuter. Sväng över lite balsamvinäger över grönkålen (ca 1 msk, beroende på hur mycket grönkål det är) rör runt ordentligt och ta av stekpannan från värmen, låt stå i någon minut. Stäng av plattan. Häll i kikärter och ris, ställ tillbaka stekpanna på plattan och låt det bli varmt på eftervärmen.
Värm upp butternutsåsen.
Dela upp ris, grönkål och kikärts-röran på tallrikar. Häll över en rejäl skopa butternutsås och dra ha på lite extra svartpeppar.

Grattis, du har just gett dig själv en kram från insidan. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar