12/05/2011

Ruskvädersbröd.

Förra lördagen var en osedvanligt bra lördag. Den startade med en frukostdejt hos fina Körsbäret, där jag hade jäst en deg över natten och allt jag behövde göra var att ta med den hem till henne (5 minutes gångväg). Oturligt för mig så var det halvt storm, med typ-orkanvindar och elakt, otrevligt regn som blåste omkring överallt. Men skam den som ger sig! Jag bakade ut brödet och medans de jäste stack jag ut på en misslyckad löprunda. Sen stoppade jag de numera jästa bröden i en påse, drogupp halsduken nästan över ögonbrynen och med ett fast grepp om påsen stack jag iväg.

Lyckligt slut på sagan - bröden klarade sig fint och blev nog till och med lite extra goda av de innanvarande strapatserna. Pröva!
(och ja, det går nog lika bra utan ruskväderspromenad.)

Ruskväderbullar, 8-10 st
3 g jäst
3 dl kallt vatten
180 g dinkelmjöl, fullkorn
120 g havregryn
50 g solroskärnor
20 g linfrö
50 g russin
7 g salt

På kvällen:
Rör ihop alla ingredienserna i en bunke, sätt en plastpåse över och låt jäsa i rumstemperatur över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på ordentligt mjölad bakbänk (tänk mjöl MELLAN dig och brödet och inte så mycket I brödet). Baka ut bröden (jag bara skär av frallstora bitar av degen), lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa typ 30 min.

(valfri promenad genom oväder till närmaste vän)
Grädda bröden 20-25 minuter i mitten av ugnen.
Avnjut med massa smör, gott om tid och gott sällskap.P.S. De är nästan lika goda upptinade från frysen! D.S.

6 kommentarer:

 1. Jag känner mig oerhört peppad att ge mig på kalljästa degar som kan växa i lugn och ro under natten. Men Plommonet - har det inte blivit liiite fel siffror i receptet? ;)

  SvaraRadera
 2. Ann-Louise - Ehhh... ojdå. Jo, aningens fel kanske - jag började skriva dl och sen kom jag på att jag faktiskt hade vägt alla ingredienser för att slippa diska mer under kvällen. Korrekturläsning är en underskattad konst. ^^

  Ge dig på en kalljäst deg vettja, det är bara röra-jäsa-klicka-grädda! (Om inte någon toka skriver fel i receptet förstås. ;) Tack!)

  SvaraRadera
 3. Va, va, va? Vart ska ni ses (läs: vart kan man stjäla knäckebröd?)?

  SvaraRadera
 4. Moma - I Göteborg... förlåt tusen gånger, jag måste skaffa mig bättre koll på vart folk bor innan jag börjar locka med knäckebröd... >.<

  Nästa Stockholmsresa jag gör ska jag förvarna att jag kommer! :)

  SvaraRadera
 5. Hahaha, ingen fara!! Jag trodde det var ett Stockholms syndrom, alla Stockholmare utgår alltid ifrån att alla vet att de bor i Sthlm, de uppger aldrig riktnummer osv :-)
  Men förvarna inför nästa Sthlms-resa!

  SvaraRadera
 6. Just IDAG önskar jag att jag bodde Göteborg! Då skulle jag bjuda på lite Punch de Creme, jag ugår iskallt från att jag hade varit bjuden om jag bott i GB!! Ha det så kul!

  SvaraRadera