1/29/2012

Detox eller inte.

Jag har inte gjort det till någon hemlighet att jag avgudar Sara B på My New Roots. Vartenda recept jag har prövat har varit en hejdundrande succé och om det inte var för att det hade varit lite creepy hade jag åkt till Danmark och friat till henne på studs. Eller bett henne adoptera mig. Eller på annat sätt få henne att laga mat till mig resten av livet.

I vilket fall - för ett tag sen kom det upp en post med en länk till Whole Livings 21-dagars plan för January Detox Program, där Sara är ansvarig för första veckan. Personligen får jag lite irritations-twitch när det här med detox kommer upp, för jag får alltid känslan av att hur bra du än äter, så finns det alltid något du kan göra bättre - och den mentaliteten gör mig trött. Jag ogillar ett approach till mat som skapar skuldkänslor. Däremot så älskar jag grönsaker och att äta mat som gör min kropp glad. Därför skiter jag helt hänsynsfullt i att det står "Detox Program" och äter mig gladeligen genom alla fina recept ändå - och skulle det ge schyssta hälsoeffekter, så jippieyay!

Hittills har allting smakat underbart, men den här salladen smällde lite högre - så gott att det är andra kvällen i rad jag äter den nu. Testa vettja, detoxfantaster eller inte!

Ångkokt broccoli och squash med tahinidressing, 4 personer
1/2 broccolihuvud
1 Delicata squash, urkärnad, skalad och skivad
2,5 dl sallad (ruccola, spenat, maché)
2,5 dl tunt skivad rödkål
2 msk tärnad rödlök
Salt and pepper
4 msk tahinisås
1 msk rostade sesamfrön

Ångkoka broccolin i 4 minuter. Ställ åt sidan.
Ångkoka squashen i 10 minuter. Gör tahinisåsen så länge.
Dela upp sallad, rödkål och rödlök på 4 tallrikar. Toppa med de ångkokta grönsakerna och ringla tahinisåsen över. Smaka av med salt och peppar. Toppa med sesamfrön.


(bilden är från Whole Living - jag har lite tekniska problem med mina egna bilder för tillfället!)

7 kommentarer:

  1. Ja, salladen låter väldigt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är så god att jag åt den en tredje kväll i rad. :)

      Radera
  2. Alla förbud, blä! Bättre att tänka på alla de goa grejerna man "får" äta!
    Salladen ser hur som helst riktigt god och färgglad ut.

    Jag har ett My New Roots recept på lut som bara väntar på att få bli lagat... to be continued...

    Vi ses snart!

    SvaraRadera
    Svar
    1. YES! Fokus på det roliga och så behöver en inte ens tänka på tråkigheterna. Det är mycket tråkig mat som inte får tankespace alltså. ^^

      Åhå, jag väntar med spänning! :)
      Ja, det gör vi, woho!

      Radera
  3. Jag instämmer helt angående anti-detox och tycker att så fort man ska följa ett program slaviskt så tar man död på det roligt. Jag äter oftast väldigt bra mat för att jag älskar bra, vacker och nyttig mat. Det kan låta klickéartat men det är sant! Jag äter tusen gånger hellre ditt knäckebröd än en inplastad baguette från 7 Eleven samt färggranna sallader än någon veggie burger från McD. Och det vågar jag står för. :)
    Vilken tahini använde du till såsen? Ibland tycker jag att Kung Markattas kan ge en besk bismak om man använder för mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis! Sen tror jag säkert att det är väldigt nyttigt för kroppen att ta en "paus" från vissa livsmedel ibland. Dessutom är jag väldigt nyfiken på hur kroppen reagerar på olika "dieter"... men som sagt, förbud har aldrig varit min melodi.

      Jag prövad Urtekrams tahihi (från Coop Avenyn) för typ ett halvår sen och är fast sen dess. Jag är inte alls förtjust i Kung Markattas, tycker som du säker att den är besk och dessutom är konsistensen för hård för min smak. Men Urtekram = <3!

      Radera
  4. Jag har kikat runt lite efter en utrensningsdiet, jag skulle vilja testa det. Men jag tycker det är svårt att greppa vilka som är bra och många av de jag har sett verkar mest gå ut på att äta väldigt lite och dricka extremt mycket. Men jag är inte sugen på att svälta under tiden, DÄR går min gräns!
    Tips?

    SvaraRadera