4/17/2010

Första stoppet - Blekinge!

Nu ska ni få höra!
I torsdags var jag, C och G i Blekinge, minsann!
Blekinge är ett ganska litet landskap och mäter bara fyra mil mellan Östersjökusten i söder och gränsen till Småland, men är inte mindre viktigt för det. Här kunde snapphanar ligga i bakhåll förr i tiden och aktade man sig inte noga kunde man bli av med både det ena och det andra (livhanken, till exempel). Blekinge blev slutligen svenskt vid freden i Roskilde och sedan dess har vi till fullo kunnat njuta av allt som finns där. Blekinge har både skogslandskap, hav och åar som ger tillgång till fisk i massor som bland annat röks. I Hällevik kan man hitta Hennings rökeri, där man levt av fisket i generationer. Kurrar det i magen kan man smita in och ta en sillmacka! Något annat som är värt ett extra stopp är öarna Sturkö och Senoren - på Sturkö finns det örtplantor som odlats i ekologiskt kallväxthus och därmed är klarar lite extra kyla och på Senoren hittar man en gårdsbutik med lokalt producerad mat, med möjlighet till fika och mat i det tillhörande kafét. En stad man inte ska missa i Blekinge på sommaren är Karlskrona - finare sommarstad får man leta efter!

Efter att ha varit runt i hela Blekinge var vi tre naturligtvis hungriga och satte i oss inget annat än varsin stor portion:

Sjömansbiff
500 g lövbiff
1 kg potatis
4 gula lökar
1 tsk timjan
1 flaska mörkt öl (33 cl)
2 dl vatten
1,5 msk koncentrerad oxfond
1 lagerblad
1 dl hackad persilja
salt, vitpeppar
smör att steka i

Skala potatisen och lök och skär i tunna skivor. Bryn löken i 1 msk smör, ta upp löken och bryn sedan köttet på båda sidorna i lite mer smör. Tänk på att det går ruskigt fort när det är lövbiff! Varva potatis, lök, kött, timjan, 1 tsk salt och 3 krm peppar i en gryta. Häll på öl, vatten och fond, lägg ner lagerbladet och låt grytan småkoka under lock i ca 45 minuter. Servera direkt ur grytan och garnera med massa hackad persilja!

Juryn tyckte:
Faktum är att vi var lätt skeptiska till den enorma mängden lök, men det behövde vi inte vara. Resultat blev underbart. "Åh, jag känner hur jag blir varm ända ner i magen!" sa C, G hävdade att hon blev alldeles varm om öronen. Så kan man verkligen beskriva den här rätten, värmande och rustik. Ruskigt lättlagad, bra kryddad, med en härlig harmoni mellan smakerna. Jag köpte vanlig 3,5%-porter som finns på ICA, givetvis smakar det annorlunda med ett annat öl. Min enda kritik var att jag tyckte att köttbiten blev lite väl kort i konsistensen och inte så mör som jag velat. G tipsade om att banka ut lövbiffbitarna för att få dem saftigare - det ska jag definitivt pröva nästa gång! Vad ni än gör, skippa INTE persiljan, den gör verkligen den där extra lilla twisten till! Vi kom fram till att sjömansbiff bäst serveras i djupa tallrikar, så att man kan äta upp all den goda buljongen också. I brist på det avslutade vi middagen såhär:

Man kan ju inte lämna det godaste kvar, eller hur? ;)


Betyg: Väl godkänt (med bravur!)
Nästa vecka åker vi till Skåne! :)

1 kommentar:

  1. Hej , roligt höra om din utflyckt och smaka på olika maträtter,och kanske möta våren. ha det så roligt.Mormor Kramar

    SvaraRadera