5/13/2010

Femte stoppet - Öland!

Från en ö till en annan! Detta landskapet gjorde vi dessutom ett avsteg från torsdagstraditionen och hade middagen på en onsdag istället - allt för att få med mina vanliga jurymedlemmar!

Öland är det minsta landskapet i Sverige och hela ön är en enda stor (eller liten) kalkstensklippa, som ibland kallas "Solarnas och vindarnas ö." Solen, den milda hösten och den kalkrika jorden gör Öland till ett superställe att odla frukt, bär, grönsaker, kryddväxter, potatis och rotfrukter på (ett ställe man gärna hade haft som baksideträdgård till sitt hus, med andra ord. :)), men det som kännetecknar Öland speciellt är bruna bönor, som har odlats där sedan 1700-talet. Idag finns det till och med burna bön-chips att få tag på! Precis som på Gotland är turismen en stor inkomstkälla och det som lockar är bland annat fyren Långe Jan längst i söder, Borgholmss slott och Otterby fågelstation - sen finns det en drös gamla ruiner, fornlämningar, kyrkor och kvarnar att kika på. Besöker man Öland på hösten har man en stor skördefest (3 september-3 oktober) att se fram emot, med en årlig pumpatävling på Solberga gård och smakprov på allt möjligt - det finns pumpa, knäckbröd, grönsaker, lamm, ost, fisk, potatis, majs och honung. Det finns till och med en strutsgård på Öland där man kan få ostkaka gjord på strutsägg!


Mycket spännande finns det, men vi åkte till Öland för att äta...
Öländska kroppkakor 4 pers
(och för de som undrar är skillnaden mellan öländska och småländska kroppkakor att det bara är kokt potatis i de småländska.)

1 kg rå potatis
1 liten gul lök
150 g rimmat sidfläsk
1/2 msk stött kryddpeppar
300 g kokt potatis
1,5 dl vetemjöl
salt

till servering:
skirat smör
lingonsylt

1. Skala och finhacka löken, skär fläsket i små tärningar. Stöt kryddpepparen och blanda med lök och fläsk.
2. Skala och riv den råa potatisen fint. Om du har tid - låt den rinna av ordentligt ett durkslag/sil. Om inte, pressa ut så mycket vätska som möjlig och lägg i en bunke. Pressa i den kokta potatisen, blanda i mjöl och 1 tsk salt och jobba snabbt ihop till en deg.
3. Koka upp lättsaltat vatten i två stora kastruller. Forma potatisdegen till en tjock rulle.
4. Dela rullen i 12 delar, gör en grop i mitten och fyll med fläsk-och lökblandning. Nyp ihop och forma till en rund kroppkaka.
5. Lägg hälften av kroppkakorna i den ena kastrullen och andra hälften i den andra. Småkoka utan lock i 45 minuter.
6. Ta upp kroppkakorna med en hålslev, servera bums med skirat smör och lingonsylt.


Juryn tyckte:
Det här var både största fullträffen och största fiaskot än så länge. Själva kroppkake-görandet gick som en dans - G och C hjälpte mig att hacka, tärna och rulla, inga problem alls... men ungefär hälften av alla kroppkakorna gick sönder vid kokningen. Väldigt moloken stod jag vid kastrullerna när det var dags att plocka upp dem. Mamma fick hjälpa till och efter ett par minuter sa hon försiktigt: "Ni kanske var lite väl frikostiga med fyllningen..." Men, turligt nog så var det ändå väldigt gott, såpass gott att G utnämnde det till det godaste vi ätit hittills, och både jag och C höll med. Konsistensen påminner och gnocchi (potatispasta), kryddpepparen för tankarna lite till julen och det rimmade fläsket bryter väldigt bra med sin sälta... eller ja, den hade säkerligen gjort det om jag inte hade rimmat fläsket lite för kort tid. :P Det skirade smöret var, som G sa: "Verkligen toppen över i:et!" och så mormors hemmagjorda lingonsylt dessutom. Vi rensade faten även denna middagen, inte en gnutta kvar!


Men, det här landskapet kommer det blir en gör-om-gör-rätt på - trots att de smakade jättegott fanns det saker att rätta till... typ att de ska vara hela efter kokningen. :P

Betyg: Godast hittills!
Nästa vecka: Småland! Eeeeemil!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar