Den här veckan har vi varit på besök i Smålands djupaste skogar. Skogen och de många sjöarna som finns där är en förutsättning när glasbruken växte fram i Småland. Veden höll ugnarna varma och sanden från sjöbottnarna behövdes till glasen. Småland är också ganska stenrikt, en minne från när inlandsisen drog fram över Sverige. Kanske är det härifrån som ordet "stenrik" egentligen kommer? ;)
Personligen tror jag att Småland är ett ganska välkänt landskap - vi är många som har fått höra historierna om Emil i Lönneberga när vi var små. "Det stora tabberaset i Katthult" ger en spännande inblick i matkulturen i Småland med hackekorv, korv, skinka, sylta, palt, leverpastej, grynkorv, sillsallat och massa mer. Den omtalade småländska snålheten ser ma inte röken av när det vankas kalas! Om man tycker det minsta om de sagorna är Astrid Lindgrens värld i Vimmerby ett givet resmål. Där ligger också Frödinge mejeri och lite längre söderut, på Café Lovisen kan man äta ostkakebakselser.
Ett annat välkänt resmål i Småland är Gränna, där det bakas polkagrisar i mängder. Numera finns det ännu en specialitet från Gränna - knäckebröd som är smaksatt på många olika goda sätt. Vad sägs om fruktknäcke? Visingsö är också klart värt ett besök! Är man hungrig är det en bra idé att stanna vid Bengtsgården som producerar kallpressad Kravmärkt rapsolja, har ett fiskrökeri, föder upp köttdjur och har en restaurang där många av deras egna råvaror tas om hand.
Småland är också känt för sitt fläsk och sina isterband, men det som vi åt när vi var där var...
Småländsk ostkaka
2,5 l mjölk
3/4 dl vetemjöl
1/2 msk ostlöpe (köpes på Apoteket)
25 g sötmandel
2 bittermandar
1 1/4 dl kaffegrädde
1 dl socker
2 ägg
1. Värm mjölken till 35 grader. Ta av från värmen, vispa i mjölet och häll i ostlöpen. Rör runt ordentligt och låt stå i 30 minuter - INTE på plattan, utan ta av grytan från spisen! Efter 30 minuter, rör runt igen så att vasslen separerar och vänta i 30 minuter igen.
2. Ta en ren handduk/silduk och lägg i ett durkslag. Ställ durkslaget i lämpligt stort kärl och häll ostmassan i durkslaget. Låt den rinna av i kylskåp över natten.
Nästa dag, dag 2
3. Sätt ugnen på 175 grader. Skålla, skala och finhacka mandeln.
4. Häll den avrunna ostmassan i en bunke och blanda i kaffegrädde, socker, ägg och mandel. Blanda ordentligt.
5. Smörj en lagom stor form med smör och häll i ostsmeten. Grädda ostkakan i ugn (i boken står det "gärna i vattenbad", så det var så jag gjorde) i 1,5-2 timmar. Jag började med att grädda i 1,5 timme - efter det hade ostkakan perfekt färg, men hade inte stannat ordentligt, så jag täckte över den med folie och gräddade i 30 minuter till.
6. Låt ostkakan svalna och häll eventuell vätska. Servera den ljummen med vispad grädde och rårörda/färska jordgubbar.
Juryn tyckte:
Betyg: Högsta betyg och dessutom stilpoäng - elva griseknoar av tio möjliga!
Nästa vecka: Östergötland (vilket är en personlig favorit... :))
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar