8/29/2011

Kikärtssallad med mexicansk mangodressing från My New Roots.

Min lunch var kort och gott awesome. Mitt berg av sallad var så fint att jag nästan inte ville äta det, men jag är väldigt glad att jag gjorde det. Den lilla teskeden med chipotlepeppar (förövrigt första gången den används i Plommonköket) passar in så bra och ger den annars ganska beskedliga dressingen lite passande "Omph!". Det allra bästa är att jag är ordentligt mätt, utan att maten har lagt sig tungt i magen.

Eller, jag skojade bara - det allra bästa är att jag har en portion kvar i min kyl, och att mina fingrar luktar koriander. Hurra!


4 dl kikärtor, hemkokta eller på burk
1/2 röd paprika
1 jättestor morot eller 2 vanliga
1/2 kålrabbi
salladsblad (mangold, maché, ruccola, spenat, etc.)
1 kruka koriander
1 avokado

Dressing:
1 stor, mogen mango
1-2 pressad lime
1 färsk lök
1,5 msk olivolja
en nypa salt
1/4-1/2 tsk chipotlepeppar

Skala mangon och tärna löken. Mixa (jag använde mixerstav, funkade finfint!) ihop alla ingredienserna till dressingen och smaka av. Ja, det ska se ut som en ljuvlig, solgul smoothie.

Lägg kikärterna i en stor skål och häll dressingen över.
(Eftersom jag preppade mitt på kvällen för att bli lunchlåda, delade jag upp det, så jag fick två burkar med kikärter och lika delar dressing. Innan servering hade jag kikärter och dressing i en stor skål.)

Skär/hacka grönsakerna till salladen, förslagsvis i ganska smala och tunna bitar (ni vet, tändsticksstyle) och ha i dem i skålen med kikärter och dressing. Rör runt så att allt blir ordentligt täckt med dressing.

Lägg ut salladen på tallriken/ar, dela upp skålens innehåll och toppa med avokado och en generös hög med koriander. En extra limeklyfta passar fint till!.

6 kommentarer:

 1. Mmm....det lät som en smarrig sallad!!! Smoothiedressing låter ju galet gott!

  SvaraRadera
 2. Där var det... ytterligare ett recept till samligen "måste laga snart". Jag får ta tjänstledigt om detta ska fortgå...

  SvaraRadera
 3. Sofie - det är den också, och dessutom blir en glad av den, för den är så färggrann! :)

  Kim - Jag vet. Jag har 11 mail i min inbox med recept som jag vill testa så fort som det bara går. Det jobbiga är att så fort jag får undan några (har lagat i alla fall 4 stycken det senaste) så snubblar jag över ett nytt. Det tar aldrig slut (och tur är väl det. ;))!

  SvaraRadera
 4. Lyckliga dig som har fått smaka på denna spännande rätt! Snart ska jag laga den jag med...

  SvaraRadera
 5. Lycko oss som har massa recept kvar att laga. ;) Jag rekommenderar dock att äta den på studs, eller i varje fall dagen efter - ju längre den stod i kylskåpet, desto mer kom smaken i löken fram, på bekostnad av mangon. För bäst smak ska den nog göras och serveras på en gång! :)

  SvaraRadera
 6. Igår blev den äntligen av och mama mia vilken mango madness! Blev så himla gott! Ikväll är jag ensam hemma med lilla Vera och då ska jag frossa i resterna... :)

  SvaraRadera