8/08/2011

Sjusovarfrallor.

Ni som hängt med mig ett tag vet att jag inte är mycket för att vara så himla petig med måtten. Ni som är nytillkomna - jag är inte så himla petig med med måtten, speciellt inte när jag bakar. En skvätt där, lite sånt där och hääääääll... stopp! Ungefär så blir mycket till i mitt kök, vilket är väldigt roligt men resulterar i djupa tankeveck när jag ska försöka komma ihåg hur mycket jag hade i av allting.


Nåväl.
Härom veckan skulle jag bjuda Körsbäret på mysfrukost och fick Martininspiration till en ny variant av nattjäst bröd. Av helt okänd anledning så mätte jag faktiskt ingredienserna noga och det var tur det! Efter första tuggan nästa morgon så önskade jag att jag kunde gifta mig med mig själv. Efter andra tuggan så slängde jag mig efter mitt anteckningblock för att jag inte skulle hinna glömma bort hur jag hade gjort.

Det här är det bästa brödet jag har gjort på jättelänge. Det är ruskigt gott, lite sådär härligt segt och med underbar, knaprig yta och jag har gjort det fyra eller fem gånger på två veckor. Ge det en chans - allt det vill är att älska dig! :)


Sjusovarfrallor, 8 ganska små
3 g jäst
3 dl kallt vatten
0,75-1 tsk salt
2,5 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 dl solrosfrön
0,5 dl russin

På kvällen:
Lös upp jästen i vattnet. Rör ner salt, mjöl och solrosfrön och blanda ihop till en lös deg. I med russinen och rör in dem i degen också. Degen SKA vara lös, det är alldeles i sin ordning och du ska bara röra ihop den tills allt mjöl är inarbetat. Täck över bunken med ett lock/plastfolie/i en plastpåse och ställ den i rumstemperatur över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 250 grader. Om du har en baksten, så låt den stå inne minst en halvtimme, gärna mer. Om du inte har en baksten, ställ en plåt i mitten av ugnen och en längst ner. Mjöla bakbordet ordentligt och skrapa ut degen. OBS! Ingen knådning här! Mjölet ska vara mellan dig och degen, inte så mycket i degen. Skär av lagom stor frallbitar och lägg över på ett bakplåtspapper. Pensla ev. med lite vatten och strö på lite frön. Sen så skjuts in i ugnen i 15-20 min - ungefär så lång tid det tar att koka kaffe/te, duka fram frukostbordet och hinna bli lite extra hungrig. Bjud på någon med kärlek (dig själv funkar alldeles utmärkt). <3

5 kommentarer:

 1. Jösses!! Länge tänkt göra kalljästa morgonfrallor och imponera på sambon med. Ska verkligen spara ditt dunder-recept!!

  SvaraRadera
 2. Gör det, och gör dem snart! De är alldeles för goda för att vänta och jag lovar att sambon kommer bli impad! :)

  SvaraRadera
 3. De har säkerligen god potential... men i mitt tycke alldeles för salta. Halva saltmängden hade varit nog. Är du säker på att saltangivelsen inte blev fel? Annars älskar jag din blogg, Plommonet. :) Kram från mig! Alexandra

  SvaraRadera
 4. Jag var säker innan, men nu blev jag osäker för att du frågade. Jag ska baka dem i veckan och dubbelkolla att saltmängden är rätt angiven! Ge dem en chans till och halvera saltet, så får vi se om de blir en hit för dig också. :) Tusen tack, jag blir jätteglad av att höra det! :D

  SvaraRadera
 5. Alexandra - nu har jag provbakat frallorna igen och kommit fram till att jag helt enkelt gillar lite saltare bröd. Men eftersom alla förmodligen inte gör det, halverade jag saltmängden i receptet här. Bättre för lite salt än för mycket, speciellt i bröd! :) Och tack igen!

  SvaraRadera