12/28/2011

Kola med rostade hasselnötter, muscovadosocker och havssalt

Mamma och mitt julgodisbak kom liksom aldrig riktigt igång - vi hade efter lite diskussion kommit överens om att inte göra så mycket godis, för att det räcker med några sorter och det kommer inte gå åt ändå. Eller., "vi" och "vi"... jag var överentusiastisk och mamma var realistisk.

Hursom - vi hade siktet inställt på två olika sorters tryfflar (lakrits och havssalt), cornflakestoppar (barndom!) och en fudge med hasselnöter, muscovadosocker och havssalt som jag hittade i nyaste Buffétidningen och haft siktet inställt på sen dess.

Hittills har vi gjort fudgen som inte alls blev en fudge, trots att vi följde receptet till punkt och pricka. Det är kanske sockret det är fel på? Har ni hört om de mystiska saffranskakorna som blir olika varje gång beroende på vilket socker du använder? Jag vet att de kommer från Smaskens ursprungligen, men vet att Åsa har typ 4 olika varianter på dem, Charlotta har minst en och Rebecka har också gjort dem... hur de egentligen ska vara vete katten!

Här kommer i alla fall receptet på fudgen som blev en ruskigt god kola.
Är ni alldeles för julgodiströtta kan ni alltid spara den till nästa år!

Kola med rostade hasselnötter, muscovadosocker och havssalt
(receptet är som nämnt från senaste Buffétidningen)
150 g rostade hasselnötter
200 g smör
5 dl mörk (vi använde ljust!) muscovadosocker
5 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl matyoghurt (10 %)
ca 1 tsk flingsalt

Rosta hasselnötterna i en torr och het stekpanna tills skalet spricker (eller kolla in nötrostningens ABC!). Lägg dem i en kökshandduk och gnugga loss skalet. Grovhacka nötterna.

Smält smöret i en kastrull. Rör ner alla övriga ingredienser utom nötterna. Rör tills sockret smält.
Koka upp och låt koka tills smeten är ca 122°C (använd gärna termometer, har du ingen så gör ett kulprov). Rör då och då och var beredd på att det kommer ta ett tag för smeten att bli så varm! 
När smeten blivit tillräckligt het, ta kastrullen från värmen. Vänd ner de hackade hasselnötterna och ställ kastrullen i kallt vattenbad ca 5 minuter samtidigt som du rör (jag lät kastrullen bara stå och smeten ytterst i kastrullen stelnade givetvis fortare än den i mitten...)! När smeten är trögflytande, häll upp den i en smord/bakplåtspapperskädd form och låt svalna.
Toppa med flingsalt och ställ kallt en stund (typ 30-60 min). Skär i bitar och bjud laget runt!

5 kommentarer:

  1. Ha! De där kakorna alltså, MKT märkligt.

    Men du, jag hoppas att du får en fin nyårsafton ivkäll! Efter nyårs måste vi ses!

    Gott nytt år, kära Plommon!

    SvaraRadera
  2. Gott nytt år vill jag önska mitt favoritplommon!

    Visst ses vi väl även i år? Kommer du till Uppsala?

    SvaraRadera
  3. Charlotta - Lite maymysterier förgyller vardagen... så länge inte kakorna blir äckliga kan de få variera sig! :)

    Tack och hoppas att du hade ett jättefint nyår du med! Nougatglass till frukost, jo jag tackar ja. :P Bring it on, här ska idésprutas! :)

    Gott nytt år kära Matrepublikan!

    Tina - Gott nytt år på dig med finaste Picki! Jag kommer definitivt att besöka Stockholm och lovar att komma förbi Uppsala på röda-köket-besök! :)

    SvaraRadera
  4. Och jag som gått och blivit senil precis innan 40 trodde jag redan kommenterat här men icke då. Jag läser och tänker tankar i huvudet bara men har visst en oförmåga att få ner dem på pränt.
    Yoghurt i var otippat. Men alltså hasselnötter - allt med hasselnötter är gott! Fast kola måste jag låta bli för en tid framöver. Kanske 2012 är året då man ska göra påskgodis? :)

    SvaraRadera
  5. Åsa - Höhö, det brukar hända mig också. å tvärsäker på att jag gjort något, men icke. Ja, jag tyckte också yoghurt i var lite speciellt. Trodde att det skulle smaka lite syrligt, men jag märkte det ärligt talat inte. Hasselnötterna däremot var l-j-u-v-l-i-g-a. Satsa på påskgodis, gärna i samband med en bloggträff. ;)

    SvaraRadera