1/11/2012

Hurra för födelsedagsbuffé!

Som jag nämnt förut - numera är jag halvvägs till 50 och i mitt huvud är det den perfekta anledningen att dra ihop släkt, vänner och familj till kalas. I vanliga fall brukar mamma och jag vara lite extra piffiga och komma på något roligt buffétema - vi har haft tema landskap, indiskt, tapas, smörgårstårta - men i år så var det inget som kändes inspirerade eller spännande. Efter att vi hade suttit och namedrop:at lite olika saker så bestämde jag helt sonika: "Temat det här året är de saker som vi gillar mest!"



Den största fördelen med att vara (delvis) in charge för maten är att jag kan bestämma lite som jag vill. Därför blev 5 av 8 rätter vegetariska.
Därför kommer 3 av recepten kommer från mina favoritbloggar.
Därför har jag ett par dagar med sjukt goda matlådor att se fram emot.


Fredagen var organiserat matlagningskaos från morgon till kväll.
Lördagen var likadant, fast i finkläder (och förkläde). Så kul!

På Tvillingbrors önskelista stod det:
- lammfärsbullar
- tacopaj
- pizzabullar

På min önskelista stod det:
- grönkålspaté (med solrosfrön istället för valnötter)
- finaste svamppajen
- quesadillas med spenat och fetaost
- sötpotatishummus
- bönsallad
- knäckebröd (såklart!)

Jag tänkte dela med mig av receptet på bönsalladen - den är ständigt återkommande i både mammas och mitt kök (om det inte var så otrevligt hade jag jämfört den med bananflugor.). Jag har faktiskt ingen aning om hur länge den håller sig i kylen (den försvinner alltför fort)... däremot så klarar den sig inte i kylen utseendemässigt. Men OJ så god den är...
Jag åt inte av lammfärsbullarna, men de ska också få vara med - de var våldsamt populära och tog slut innan ens hälften av gästerna hade kommit. Hoppsan! (men ingen behövde svälta!)

25-årig bönsallad, en rejäl bufféportion
1 röd paprika
1 gul paprika
1 röd lök
1 avokado
2 tomater
1 burk kidneybönor (eller hemkokta)
1 burk stora vita bönor (eller hemkokta)
en påse ruccola

3 msk rödvinsvinäger
1 msk balsamvinäger
1/2 dl olivolja
2 msk fransk senap
salt och peppar

Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Skär paprikan i mindre bitar.
Skiva löken tunt.
Skär avokadon i mindre kuber.
Dela tomaterna i klyftor.
Vispa ihop dressingen och häll över bönorna. Blanda rubb och stubb (vänta med ruccolan till servering) och hugg in!

Populära lammfärsbullar, 15-20 stycken
400 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 msk mald spiskummin
1 tsk salt
1 dl crème fraiche
smör
eventuellt soja

Sätt ugnen på 250 grader. Pressa vitlöken i lammfärsen och blanda i de andra kryddorna och crème fraiche till en jämn smet. Smörj en ungssäker form med smör, forma färsen till avlånga bullar och lägg i formen. Pensla dem med smält smör och in i ugnen med dem i 15 minuter. Om du tycker att de ser tråkigt bleka ut (ja, det gör dem), så kan du ge dem lite fuskfärg genom att pensla dem med lite soja!



6 kommentarer:

  1. Grattis! Ett bra tema med så mycket gott!

    SvaraRadera
  2. Jag ser att jag missade årets fest. ;)
    Matbloggarna får ses snart och fira dig ännu en gång helt enkelt. Om jag hade vart där hade du helt klart inte haft lika mycket mat kvar till dina matlådor. Jag ä-l-s-k-a-r både sötpotatishummusen, grönkålspatén, quesadillas, dit knäckebröd och den där svamppajen lät grymt god.
    Snart är det lunchdax och jag börjar bli hungrig...

    SvaraRadera
  3. Attans. Jag skulle ha lämnat Michael på hans födelsedag och kommit till er, det ser jag ju ;)
    Kul att du gjorde grönkålspatén. Testade du att frysa den?

    Bönsalladen ser fin ut. Mmm. Jag har ätit middag men... second dinner någon?

    SvaraRadera
  4. Hovkonditorn - Tack! Håller med, och då fick vi ändå gallra rätt rejält. Det är inte klokt vad mycket bra recept som en sparat på sig när en börjar tänka! :)

    Ann-Louise - det är tidigt på året än, vi ska nog kunna få till något liknande. ;) Ett firande till tackar jag defintivt inte nej till, kanske dags att börja luska på ett datum igen då? Ja, det var många tio-poängare på det bordet - jag hade inte heller tackat nej till att ha det som lunchbuffé... :)

    Kim - du skulle tagit Michael under ena armen och din Death Star-cake under den andra och joinat oss! ;) Nej, jag testade aldrig att frysa grönkålpatén, jag var för upptagen med att sneak:a åt mig den sista biten så jag glömde bort det. :P Men, nästa gång ska jag göra en del i portionsformar och pröva att frysa en av dem!

    Kan en äta second breakfast så funkar det med second dinner... och om det är något som går ner då är det den bönsalladen! :)

    SvaraRadera
  5. Hoppas att du har det roligt på din semester och du har ett litet pris att hämta på min blogg... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, vad FINT och vad glad jag är för det! Ska sprida det vidare såfort jag hunnit landa lite efter hemkomsten. Semestern var awesome! :)

      Radera