5/20/2010

Rostade rödbetor med raw typ-getost, spenatsallad och valnötter

Vid det här laget vet ni hur nyfiken jag är när det kommer till att testa nya grejer. En riktig inspirationskälla är Gena som droppar toppenrecept till höger och vänster. Häromdagen hade hon prövat fram en raw version av typ getost och sedan parat ihop den med ugnsbakad rödbetor, en sallad med spenat och valnötter och en enkelt senaps-citronvinegrette. Jag kunde helt enkelt inte låta bli att pröva. :)


Som många raw food-recept är det lite tid för att blötlägga och vila och grejer. Bli inte avskräckt av det! Det är minimal tidsinsats som egentligen behövs - hittills har jag inte suttit och stirrat på något av det som ska ligga i blöt/torka i ugnen/grodda sig, och det har funkat utmärkt ändå. ;)

Raw typ-getost
2 dl cashewnötter
2 tsk misopasta
2-4 msk vatten
citronjuice
havssalt

Börja med att blötlägga cashewnötterna i minst sex timmar (över natten är en bra grej.). Skölj dem, och sedan ner i en matberedare med misopasta och några matskedar vatten (jag köpte vanlig som finns på Japan-hyllan i affären. Sannolikt är den inte raw, men man tager vad man haver.) och kör tills det är en mjuk, jämn röra., tänkt hummus-konsistens. Därefter pytsar du ner nötröran i en ren glasburk, täcker över öppningen med lite gasbinda/tyg/jag använde ett kaffefilter och sätter fast med en gummisnodd. Sedan är de dags för nötosten att fermentera sig, så lämna burken på ett varmt ställe (min bodde i ugnen med lampan på) i ca 12 timmar. Sen är den klar och det är bara att smaksätta den efter eget huvud! :)
För getostvarianten körde jag på Genas tips och använde salt och citronjuice (en nypa + kanske 2-3 tsk - smaka dig fram!), men jag tror det blir supergott med citron, basilika och soltorkade tomater. Vill du veta vad Gena säger om saken, kan du läsa det här.


Så, efter att ha blötlagt och mixat och fermenterat kunde jag äntligen pröva receptet! Jag var väldigt optimistisk och lite försiktig inför den här rätten - just ordet "fermentering" i samband med matlagning gör mig lite avskräckt (utan att jag har någon grund för det egentligen), men första tuggan var riktigt god. Sen blev det bara godare och godare ju mer jag åt, så jag var nästan lite besviken över att den var slut. Som tur är kan jag ju alltid köra en favorit i repris imorgon. ;)


Rostade rödbetor med raw typ-getost, spenatsallad och valnötter

Till salladen:
3 rejäla nävar färsk spenat (eller lite mindre + annan sallad)
1 stor rostad rödbeta i bitar (min= i ugn med olivolja, salt, timjan)
3 msk raw, typ-getost
ett gäng valnötter , brutna i mindre bitar


Dressingen:
1 msk citronjuice
1 tsk Dijonsenap
en nypa salt
några drag med svartpepparkvarnen
2-3 msk olivolja


Blanda ihop salladen och rödbeta. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och häll över salladen, blanda runt försiktigt. Toppa med att dutta över typ-getosen och valnötsbitar.

3 kommentarer:

  1. Wow, spännande grej, såg det i förbifarten hos Gena. Jag har just köpt ekologisk misopasta, skall absolut testa detta i helgen!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Gör det, det var supergott! Och roligt, lite som att ha en surdeg bubblande. :) Ekologisk misopasta, det låter som fina grejer. Jag måste seriöst ta mig till Ekostore någon dag den här veckan.

    SvaraRadera