8/22/2011

One down, nine more to go.

För närvarande har jag nio mail till mig själv i min inkorg med recept som jag ska pröva så snart det bara går. Igår var det tio stycken och ikväll åt jag indisk dal med aubergie och hembakt vitlöksnaan. Dalen behövde lite mer salt och jag är inte helt nöjd med mina naan än, men herrejösses så gott det är med indiskt!

Indisk dal med aubergie, 4 port (från the Kathmanduo)
Dal:
2,4 dl röda linser (även kallade masoor dal)
1 msk olivolja olive oil
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk hackad ingefära
1/2 tsk bockhornklöver
1 tsk salt
1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk malen spiskummin
1/4 tsk malen koriander
1 msk citronjuice

Rostad aubergine:
2 medelstora aubergine
1 msk olivolja
1/2 msk spiskumminfrön
2 lökar, skivade
1 tsk hackad ingefära
2 hackade vitlöksklyftor
2 stora tomater, tärnade
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

1. Börja med att sätta ugnen på 250 grader grill och rosta auberginen tills den får blåsor på skalet, ca 30-45 minuter.
2. Under auberginen gottar sig ugnen tiden gör du dalen: Fräs vitlök, ingefära, bockhornsklöver, salt, gurkmeja, spiskummin och koriander försiktigt i oljan tills det luktar gott och vitlöken är gyllebrun (runt tre minuter.) Häll därefter i linserna och 8,5 dl vatten. Koka upp igen, lägg på ett lock och sjud i ca 20-30 minuter. Dra kastrullen av värmen, rör i citron och ställ åt sidan så länge.

2. När aubgerinen är färdig, låt de svlna såpass att du kan hantera dem med händerna och skala av dem skinnet. Hacka fruktköttet lite slarvigt i så stora bitar du vill ha. Värm oljan i en stekpanna och rosta spiskumminfröna försiktigt tills de börjar poppa, det ska ta ungefär en minut bara (mina poppade dock aldrig, så jag var nära att bränna dem. Håll koll!). Ha i lök, ingefära och vitlök och fräs tills löken är gyllenbrun. Ha sedan i tomaterna och resten av kryddor och stek fem minuter till. Därefter ska den rostade, hackade auberginen i och det ska gotta till sig i tio minuter.

3. Nu kommer vi till den stora finalen - blanda dalen med aubegerineröran och koka ihop ungefär fem minuter till. Smaka av, ha eventuellt i lite mer salt och servera med rykande varmt naan.

5 kommentarer:

  1. Hej! Kul att du ville testa mazarinmuffinsarna :)
    Angående mandelmjölet så tog jag knappt 1 ½ dl malen mandel, men det är ju ganska luftigt och tar kanske större plats än färdigt mjöl. Hoppas du gillar dem!

    SvaraRadera
  2. Oooo... indisk mat är verkligen gott och det finns ju så himla många olika vegetariska rätter att välja bland. Kombinationen dal + aubergine låter onekligen gott! Perfekt mat nu när det börjar bli kallare ute. :)

    SvaraRadera
  3. Jaaa! Jag är så glad att vi har så många bra indiska restauranger (Tre indier, Maharani, Redford Indian Tandoori restaurant...) i Göteborg - det enda som är svårt är egentligen att välja från menyn, har hittills aldrig blivit besviken. :) Kom på lite såhär i efterhand att det jag saknade i min egen rätt var lite krämighet, så till nästa gång ska jag nog ha i lite kokosgrädde/kokosmjölk också, det gör nog susen! :)

    SvaraRadera
  4. oj jäklar vad gott det låter. äntligen får man lov att använda typ varenda kryddburk också. tror jag ska testa receptet och pytsa i lite kokosgrädde. /Michael

    SvaraRadera
  5. dal är verkligen supergott, men jag glömmer lätt av det - inte bra! Får bli att laga det snart igen =)

    SvaraRadera