10/20/2011

Frukost i höstrusktider.

Jag vågar påstå att eftersom jag har en matblogg, så är jag inte helt främmande för att experimentera i köket. Snarare kan det vara så att jag har en (o?)vana att bli väldigt entusiastisk när det väl ska lagas mat efter recept, tycker att jag kan bättre själv och vips! liknar receptet inte alls det det skulle gjort från början (mamma blir vansinnig på mig för det här. Ja, trots att jag inte bor hemma.).

Bortsett från ETT undantag. Frukost. Vardagsfrukost.
Där är jag ett sånt vanedjur att det nästan är löjligt. Jag snöar in på en rätt och sen äter jag den varje morgon tills jag hittar något nytt spännande att äta 3 månader i sträck. Jag skojar inte om jag säger att jag åt havregrynsgröt i princip varje morgon 3 år i rad när jag gick högskolan. Med äpple, solros&linfrön, mjölk och massor av kanel. Med start i april och över hela sommaren hade jag en total kärleksaffär med overnight oats. Förra året älskade jag bovete hela vintern och gröna monster på sommaren.

Nu äter jag sojayoghurt med frukt och bär på morgonen, men ibland är höstvädret lite extra ruskigt i Göteborg... typ som igår när det blåste och regnade både på längden och tvären. Då var jag inte alls särskilt sugen på yoghurt, utan gjorde istället varm och god quinoagröt med päron som kommer från härligt inspirerande Sara.

Quinoagröt med päron, 1 person
1/2 dl quinoa, skölj i varmt vatten
1-2 dl vatten
1 sött päron (<3 Conference)

mandel, hackad
mango, tärnad
valfri mjölk (jag tycker sojamjölk är gott till)

Koka upp 1 dl vatten och lägg i quinoan. Koka i ca 5-7 minuter, riv under tiden päron och ha sen i det. Pytsa i lite mer vatten om det behövs, det känner du själv hur du vill ha konsistensen. Rör lite då och då och koka i ytterligare 15 min (20 min totalt). När gröten kokar, hacka din mandel och rosta försiktigt i en torr stekpanna. När gröten är färdigkokad, häll upp i en skål och pynta med mango, rostad mandel och mjölk. Varm inifrån och ut!

4 kommentarer:

  1. Men herre gud! Det är ju mig du beskriver! Jag har ätit havregrynsgröt till frukost nästan varje vardagsmorgon de senaste 15 (!) åren. Tillbehören har varierats mellan åren men de senaste tre åren brukar jag slänga i linfrön, rostade nötter och pumpafrön. Utöver det brukar jag ha i massor med kanel eller pepparkakskrydda.
    En annan lustig sammanträffning var att jag provade att laga min första quinoagröt idag smaksatt med apelsinjuice, banan och en himla massa kryddor. Gott som tusan blev det. :)

    SvaraRadera
  2. Nähä?! Jösses vad roligt, jag börjar snart tro att du är min mat-tvillingsjäl - vi är uppenbarligen båda besatta av grönkål, pumpa och väldigt selektiva när det kommer till frukost. Mmmm, quinoagröt på ditt sätt låter jättegott. Ska pröva det nästa gång det är ruskväder (vilket tyvärr inte lär dröja...)!

    SvaraRadera
  3. Hej! Jag hittade precis din blogg och här finns många intressanta recept!

    SvaraRadera
  4. Hovkonditorn - Vad roligt att höra! Välkommen igen! :)

    SvaraRadera