2/20/2012

Älskade hatade risotto.

Jag var en tvättäkta risotto-oskuld innan jag var på Avalon för ett par veckor sedan och åt nästan obscent god svamprisotto. Fråga mig inte hur det har gått till - risotto är inte alls ovanligt och dessutom hima gott, så att jag, som är en matnörd av rang, har lyckats undvika att äta det i 25 års tid är för mig ett mysterium.

När jag hade hämtat mig lite från min förtjusning över Avalon-risotton, så bestämde jag mig för att försöka på egen hand. Innan har jag haft någon hemsk vision av att risotto är e-v-i-g-h-e-t-s-mat där det ska röras och pytsas i buljong efterhand och duttas och piffas och pillas i all oändlighet. Efter som jag inte är så mycket för rör/pyts/dutt/piff/pill när det gäller matlagning (jag är mer i-med-allt-i-en-form-i-ugnen-typen), så har jag skytt risotto-tillagning som pesten... men efter att ha varit i risottohimmelen och vänt, så var jag väldigt motiverad att göra ett försök.

För att göra en lång, frustrerad och vrålhungrig historia väldigt kort - i lördags lagade jag mitt livs första risotto och stod och rörde i eländet i 80 minuter. Ja, ni läste rätt. I 80 (förbannat, sjukt långa och väldigt hungriga) MINUTER stod jag och rörde, pytsade vatten, duttade, piffade och pillade. Bredvid mig stod en stekpanna full med ljuvligt doftande stekt svamp som jag inte fick äta av, för de skulle ner i risotton sen. Efter 70 minuter var jag nästan gråtfärdig och tänkte: "Om den här (många fula ord) risotton inte är klar om 10 minuter, så slänger jag skiten och köper pizza istället!"Så, första gången jag lagade risotto blev exakt så hemsk som jag hade föreställt mig. Själva risotton däremot blev Så. Himla. God! att jag, trots extrem hunger och frustration, är beredd att ge det ett nytt försök.
Fröken Matrepublikan är ansvarig för receptet - och jag tror mer på något knas med mitt ris än att hon är en dålig receptskapare! Och just för att jag kanhända ger hennes risottorecept lite dålig reklam nu, så vill jag passa på att göra lite bra reklam för hennes ugnsbakade spetskål med apelsin, som gjorde att jag åt två huvudet spetskål på två dagar i förra veckan. Sjukt gott! 


6 kommentarer:

 1. Hahaha! Whaaaaaat?! 80 MINUTER! När jag gör är det ju lite pill innan, men från det att man häller i buljongen ska ta det ungefär 20 minuter. Hade du varm buljong hela tiden? Är den inte varm när man pyttsar i mer kan jag tänka mig att koktiden ökas på. Knepigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag VET, det är helt sinnessjukt. Det MÅSTE ha varit något fel på riset. Jag var hemma hos Ma&Pa och tog det de hade hemma... och så blev det som det blev. Yes, hade varm vätska att späda med. Helt sjukt. :P MEN, nu har jag köpt riktigt risottoris, så jag ska försöka en gång till... relativt snart, jag ska bara repa nytt mod först. ^^

   Radera
 2. 80 minuter - nu snackar vi slow food...! Men desto godare var det sen eller? :)
  Jag brukar göra risotto i en traktörpanna, kanske går det fortare då, i och med att den varma ytan är större?

  Risotto är gott gott gott gott. Om den är bra gjord. Din ser fantastiskt fin ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag fick hålla mig själv i nackskinnet för att inte hetsäta upp allt på en gång när det väl var klar! ^^ Den var supergod, det är nog det enda som faktiskt kunde rädda mig till att försöka göra risotto en gång till. Traktörpanna - mental notering och försöker med det nästa gång! :)

   Som sagt - fattar inte att jag missat risotto i 25 år. Det är mycket som ska tas igen nu. Har du någon favoritkombo/recept att tipsa om? :)

   Radera
 3. yey! Så värt "besväret" :D Jag passar alltid på att göra annat under tiden - t ex putsa och steka svamp, diska, skära grönsaker till annan maträtt eller vad det nu kan vara. Bara jag håller mig vid spisen så att säga ;)

  Hoppas du vågar ge dig på risotto igen. Ska inte behöva koka riktigt så länge ;)

  SvaraRadera
 4. Ja, fast det var banne mig på håret på slutet alltså. :P Jag hann med ALLT annat när jag stod och rörde - diska, plocka undan, plocka i och ur diskmaskinen, torka köksgolvet... och svära jättemycket också! ^^

  Jaa, jag lovar att pröva risotto snart igen. Funderar på att laga det till mig och brorsan ikväll faktiskt... med ett anna ris. ;)

  SvaraRadera