2/10/2012

Sneak peak inför Krogveckan på Avalon.

Jag går sällan ut och äter på restaurang - det är en kvarleva från min studenttid när det gällde att vända på slantarna. Däremot ÄLSKAR jag att göra det - så gissa hur glad jag var att Åsa twittrade efter sällskap att gå på sneak peak inför Krogveckan med! Krogveckan var något helt nytt för mig, men själva konceptet är 2 rätter för 200 kr från en meny som restaurangen själv satt ihop. Sjukt bra grej för den som vill äta ute, kanske testa på något nytt/lite finare än vad en brukar äta, men inte ruinera sig!

Så, en måndag för ett par veckor sen klädde jag mig lite extra tjusigt och så möttes vi och ytterligare tre upp vid hotel Avalon för att bli bjudna på tvårätters - Åsa och jag uttryckligen vegetariska alternativ (observera bli bjuden. Det finns bara en sak som är bättre än "att gå på restaurang" och det är "att bli bjuden på restaurang").

Vi var både väldigt nyfikna på vad som komma skulle, speciellt med tanke på att många restaurangers vegetariska alternativ ofta är att ta bort köttet... vilket leder till att jag ska betala samma pris för något som uppenbarligen kostat mindre än det min bordsgranne äter och känner mig lite lurad. Vi fick sitta och vänta in den sista i vårt matsällskap en stund, så vi hann diskutera restauranger och vegetariska rätter och Göteborg ganska energiskt. Väldigt kul!

På Krogveckan så gäller erbjudandet som sagt två rätter för 200 kr (på Avalon väljer du mellan två olika förrätter och varmrätter), men Avalon slog på stort och serverade rubb och stubb till oss - aptitretare, förrätt, varmrätt, efterrätt och dessutom två olika vin till maten. När vi blivit placerade vid bordet så bjöds vi på en fördrink som bestod av fläderjuice, gin och cava. Tydligt bett från ginen, väldigt lätt och fräsch! 
Aptitretare: En brödkorg med en bit baguette (surdeg?), en bit mörkt bröd (förmodligen med sirap) med lite torkad frukt och knäckebröd. Till det fick vi tre olika saker att bre på: vispat smör med salt, ett hasselnötssmör och en kumminfärskost (som stal showen helt!)

 Aptitretare på tallrik för oss vegosar: en bit med tre storters ost, vispad pepparrot och rågbrödskrisp. De andra fick små munsbitar med bland annat skaldjur. Det här är precis det jag vill ha på restaurang - ett "riktigt" vegetariskt alternativ! Dessutom väldigt gott!
Förrätterna: Älgcarpaccio med rotselleri, torkade lingon, timjan, hasselnötter samt enbär ELLER grillad havskräfta med blomkål, havtorn, brynt smör och grönkål (på bild).

Den vegetariska varianten var carpaccion, men utan älgen. Vegolösning = bort med köttet. Suck.

 Varmrätt: Halstrad  torskrygg med äpple och mandelpotatispure, kungskrabba, krabbskum och pistagenötter ELLER ryggbiff med bräserad oxkind, variation på pumpa, gurka och chili. 
Vegetariska alternativet var en helt ljuuuvlig svamprisotto med ungsbakade gula cocktailtomater, svampskum och toppad med olika sorters sallad. Här kommer en bekännelse mitt i alltihopa - jag har aldrig ätit risotto innan, men den här stal mitt hjärta totalt (och jag jobbar redan på att återskapa den i egen tappning hemma!)!


Efterrätt: Hemgjord tryffel á la Avalon. Krämig och mjuk och alldeles lagom storlek efter allt annat vi stoppat i oss.

Som jag nämnde förut är jag inte en van restaurangbesökare, men just därför tror jag att jag är lite mer noggrann med vad jag förväntar mig när jag går på restaurang. För min del är jag jätteglad att jag fick följa med och jag hade gladeligen betalat 200 spänn för den maten jag fick (även om det bara varit förrätten och varmrätten). Servicen var också väldigt bra - trevligt, vänligt och gemytligt. Vinvalen var fantastiska (så har du råd, tveka inte utan slå till!) och alla våra frågor vi hade om drycken fick uttömmande och sakkunniga svar. Så kommer frågan: kommer jag gå tillbaka till Avalon? Hade det bara ankommit på det runt omkring, som service, personal och lokal, så hade jag svarat "JA" på en gång. MEN det vegetariska som finns har jag redan ätit och även om maten var supergod så vill jag kunna variera mig när jag äter ute.

Det är tråkigt att valfriheten blir så OTROLIGT inskränkt när en väljer att inte äta kött OCH att lösningen för många kockar för att fixa vegetariska maträtter allt som oftast är att ta bort köttet. Jag tar Avalons förrätt som exempel - det är inte det att maten smakade dåligt, tvärtom var den jättegod! Men - förrätten är en älgcarpaccio. Hela rätten kretsar liksom runt älgen. När du som kock komponerar en rätt, så utgår du ju från alla smakar den ska innehålla för att få en balans. Om du då väljer att ta bort den, blir det inte då ett element i rätten som fattas?

Jag ska definitivt utnyttja erbjudandet om Krogveckan för att få tillfälle att äta ute lite mer utan att ruinera mig - och har du tankar om att gå till Avalon rekommenderar jag det varmt!

3 kommentarer:

 1. Det såg inte så dumt ut det! Trevligt när en tvårätters omvandlas till en ännu längre middag!

  För någon vecka sedan eller så, satt jag och kollade runt på restaurangers hemsidor för att checka det vegetariska utbudet. Ska bjuda ut en kompis på middag och vi tyckte det kunde vara kul om det fanns fler än 1 vego-rätt på menyn. Jesus, det var lättare sagt än gjort. Det som fanns var: pasta och just risotto. Ja inte bara, men det var det som var överrepresenterat. Tråkigt att kockarna inte tar den vegetariska maten på allvar. MEN Wasa Allé vet jag har en femrätters helvegetarisk middag, säkert rätt dyrt men vid ett speciellt tillfälle så...
  Vi ses snart!

  SvaraRadera
 2. Men du, jag håller med. Snacka om att göra det lätt för sig när man bara tar bort köttet. Morr. Och som Russinet skriver här ovanför är det ALLTID risotto, sallad och pasta som gäller när man vill ha veg-mat. sorgligt.

  Till något roligare - ditt knäckebröd. Jag ÄLSKAR ditt knäcke. Har jag sagt det innan? Typ tusen gånger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Det som stör mig mest i sammanhanget är att de här människorna som lagar min mat ute har gått en freakin' UTBILDNING i det här och jag som glad matamatör skulle ändå kunna svänga ihop en bättre vegorätt än dem, förmodligen med ena armen bakbunden. Vad säger du, ska vi göra en kupp, ta över någon restaurang och öppna Göteborgs första riktigt bra vegoställe? ;)

   Nej, det tror jag bestämt att du har glömt att nämna... men det är OK, jag vet det ju nu. ;) Så kul att du gillar det! =D

   Radera